США і ЄС зняли з Ірану санкції. Нафта ще подешевшає. Президент Рухані: “Дякую Богові за це благодіяння!”

 

США і Євросоюз знімають санкції з Ірану, після того як Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) оголосило про виконанні Тегераном усіх умов, що стосуються демонтажу ядерної програми.

Як повідомляє BBC, держсекретар Джон Керрі заявив, що йдеться тільки про тих санкції, які мотивувалися прагненням США приборкати іранську ядерну програму. Він висловив упевненість, що загроза створення ядерної зброї Іраном значного знизилася.

“У відповідь на кроки, які зробив Іран, США і ЄС негайно знімуть санкції, пов’язані з ядерною програмою країни”, – заявив Керрі 16 січня ввечері, виступаючи у Відні.

За його словами, зняття санкцій відкриє нові горизонти і можливості для іранців.

Рішення про скасування санкцій Європейського Союзу набуде чинності відразу після публікації в офіційному журналі Євросоюзу.
Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Федеріка Могеріні повідомила, що будуть зняті санкції, введені як Євросоюзом, так і окремими урядами країн-членів Євросоюзу.

“Оскільки Іран виконав свої зобов’язання, сьогодні відповідно знімаються міжнародні та національні економічні та фінансові санкції, пов’язані з ядерною програмою Тегерана”, – заявила Могеріні.

Президент Ірану Хассан Рухані привітав своїх співвітчизників зі скасуванням санкцій.

“Дякую Богові за це благодіяння і вклоняюся величі терплячого народу Ірану. Вітаю з цієї славної перемогою!” – написав Рухані у своєму мікроблозі в “Твіттері”.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф підкреслив, що під час виконання спільного плану дій, узгодженого в ході переговорів півроку тому з “шісткою” міжнародних посередників, всі сторони прагнули виконати взяті на себе зобов’язання.

“Сьогодні ми виконали план спільних дій. З першого дня прийняття [плану] ми старанно працювали і показали прагнення виконання взаємних зобов’язань та колективну волю виконати положення спільного плану дій. Сьогодні (16 січня 2016) – майже рівно шість місяців потому після досягнення історичної угоди – МАГАТЕ підтвердило, що Іран виконав усі свої зобов’язання, передбачені спільною планом дій “, – заявив Мохаммад Джавад Заріф.

Зняття міжнародних санкцій з Ірану розморозить мільярди доларів і дозволить Ірану вільно продавати нафту по всьому світу.

А отже, ціна на нафту може впасти ще більше, хоча останніми днями вона знижується постійно і вже впала до мінімуму з 2003 року.

При цьому МЗС Росії теж привітав зняття санкцій з Ірану.
“Зроблено новий великий крок на шляху до остаточної нормалізації ситуації навколо Ірану”, – йдеться в опублікованій у “Фейсбуці” заяві російського Міністерства закордонних справ.
МЗС РФ розраховує, що після зняття санкцій з Тегерана “шістка” міжнародних посередників і Іран “продовжать відповідально підходити до питань, що стосуються подальшого виконання зобов’язань”, передбачених Спільним всеосяжним планом дій.

У липні минулого року Іран і “шістка” міжнародних посередників (п’ять країн-постійних членів Радбезу ООН та Німеччина) досягли історичної угоди про врегулювання багаторічної проблеми іранського атому. Складні переговори завершилися прийняттям спільного плану дій, у разі виконання якого з Ірану знімалися б економічні та фінансові санкції з боку РБ ООН, США і Євросоюзу.

Читайте також:
Супертанкери на низькому старті:
Іран з понеділка готовий обвалити й так низькі ціни на нафту

Напередодні зняття міжнародних санкцій Іран та США обмінялися в’язнями.
Джон Керрі повідомив, що п’ятеро американців, звільнені з іранських в’язниць, вже на шляху до США.

У рамках домовленостей двох країн Штати також відкличуть запити в Інтерпол на 14 іранських громадян, які підозрювалися в порушенні санкцій, а Іран зобов’язується продовжувати сприяти встановленню місцезнаходження Роберта Левінсона – відставного фахівця ФБР з питань російської мафії, зниклого в Ірані в 2007 році.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна