Гризлов і Порошенко вночі в Києві обговорили зміни до Конституції

Представник Росії у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов 11 січня прилітав до Києва на особисте запрошення президента Петра Порошенка.
Саме тому його спецлітаку було оперативно надано повітряний коридор і дозвіл на посадку, передає джерело ZN.UA.

Метою цієї зустрічі було обговорення головних пунктів у відносинах Москви з Києвом.
За даними джерела, Гризлов отримав санкцію Володимира Путіна на цю розмову.

Повідомляється, що зустріч Порошенка з Гризловим почалася після повернення президента України з Тернополя, тобто приблизно о 22:00. Закінчилася зустріч нібито о першій годині ночі, після чого Гризлов відбув в аеропорт і о другій годині вилетів із “Борисполя”.

Джерело також повідомило, що однією з тем переговорів були конституційні зміни (щодо особливостей місцевого самоврядування в окремих районах Донецької й Луганської областей), які повинні бути внесені на голосування українського парламенту до кінця поточної сесії.

Нагадаємо, колишній спікер Держдуми Гризлов був призначений повноважним представником Росії в Тристоронній контактній групі 26 грудня 2015 року.

Оцінка експерта

Журналіст Віталій Портніков у своїй колонці на сайті Espreso.tv висловлює таку думку:

– Коли мова йде про росіян, ніколи не питай, що вони хочуть запропонувати. Завжди цікався, кого вони хочуть обдурити. Відповідь на це питання не дуже важко знайти. Кремль хоче обдурити не нас. Кремль хоче обдурити Захід.

Основне завдання, яке поставлене Володимиром Путіним перед російською дипломатією – домогтися скасування санкцій проти Росії зі збереженням контролю над Донбасом. Більше того – зі збереженням бандитських режимів Захарченка та Плотницького. Саме призначення Гризлова представником в Мінській групі – частина заходів по виконанню цього завдання.

Ну, от уявіть собі, що вчора до Києва прибув б не Гризлов, а його попередник в Мінській групі – посол Азамат Кульмухаметов. Хто б це помітив? По-перше, не було б ніякого спеціального рейсу. По-друге, зустріч Кульмухаметова не тільки з Кучмою, але і з будь-яким чиновником українського МЗС не зацікавила б рішуче нікого бо сприймалася б як рутина. А якби з Кучмою – і не тільки з Кучмою, а навіть і з самим Порошенком – зустрівся би перший російський представник, посол в Україні Михайло Зурабов? Ми взагалі нічого не дізналися б про ці контакти. Посол він для того й існує, щоб зустрічатися. І не потрібно думати, що Зурабов і Порошенко не зустрічаються. Але все це – зовсім не важливо. А тут – “сам” член Радбезу РФ. Прилетів. А Порошенко полетів. Який ажіотаж!

Все це – демонстрація “конструктивності”. Ще один доказ того, що Росія хоче врегулювання на Донбасі – он навіть її високопоставлені чиновники літають до Києва – а Україна не хоче і не може. Зовсім не важливо, що при цьому буде відбуватися на самих зустрічах. Власне, вже зрозуміло що. Російська сторона буде на свій розсуд інтерпретувати Мінські угоди, вишукувати пункти, які повинні були бути давно “закриті” і доводити, що це Україна їх не виконує, а Росія тут абсолютно ні до чого, вона взагалі – посередник, який хоче допомогти врегулюванню конфлікту. І при цьому на Заході Росію незаслужено карають. Як сказав Путін в інтерв’ю “Більд” – “театр абсурду”.

Чи ви думаєте, що позиція Гризлова може відрізнятися від позиції Путіна?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна