Україна створює спецназ для дій у ворожому тилу

В Україні взялися до створення Сил спеціальних операцій.
Це буде окремий вид Збройних сил, який складається із добре навчених та мотивованих військових, здатних вести підривну діяльність в тилу ворога, організовувати партизанську боротьбу на окупованих територіях, звільняти або захоплювати важливих персон і навіть забезпечувати повалення правлячих режимів, невигідних нашій країні.

Такі підрозділи діють в арміях інших держав, зокрема США і Росії. На думку експертів, ефективні ССО можуть замінити далекі засоби ураження, закуповувати які Україна поки не в змозі. Адже спецназівці здатні знищувати інфраструктуру ворога не гірше сучасної авіації або ракет.

Спецоперації очолив виходець із ВДВ

5 січня начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомив, що міністр оборони Степан Полторак призначив начальником Сил спеціальних операцій генерал-майора Ігоря Луньова.
Його заступником став полковник Сергій Кривонос.

Муженко зазначив, що створення Центру підготовки ССО є однією з найважливіших завдань військового відомства у 2016 році.

Ігор Луньов (ліворуч) і Сергій Кривоніс

Ігор Луньов (ліворуч) і Сергій Кривоніс

Ігор Луньов був першим заступником командуючого ВДВ (високомобільних десантних військ), а влітку 2014 року керував підрозділами десантників, звільняли від бойовиків Слов’янськ, Краматорськ, Дебальцеве, Вуглегірськ та інші міста Донбасу.

Багатий бойовий досвід має і Сергій Кривоніс. З жовтня 2014 року він був начальником управління спеціальних операцій Генштабу, організував успішну оборону Краматорського аеродрому.

ССО – окремий вид ЗСУ

Ігор Луньов повідомив журналістам, що ССО будуть окремим видом збройних сил. Концепція його створення обговорювалася “з представниками офісу НАТО, зокрема, Литви”.

До складу ССО увійдуть бойові частини, а також підрозділи інформаційно-психологічних операцій.

Розвиватися новий вид Збройних сил буде поетапно: “У 2016 році частини спецназу будуть підпорядковані командуванню СЗГ. Будуть створені органи управління, обслуговування і охорони. Одне з найважливіших питань — формування центру спецоперацій. Рішення про його створення вже прийняте, визначено місце дислокації і штат фахівців”.

За словами генерал-майора, майбутніх інструкторів цього центру вже готують на базі військової частини спецпризначення в Хмельницькому.

Судячи з усього, Ігор Луньов мав на увазі 140-й окремий центр, який зокрема готує висококласних спеціалістів з ведення партизанської та диверсійної роботи в тилу ворога.

Бійці 140-го центру брали участь в АТО. Про це розповідав в інтерв’ю один з офіцерів центру капітан Дан Колесник, який загинув у жовтні 2014 року.

За словами капітана, влітку 2014-го АТО фахівців центру часто використовували не за прямим призначенням, наприклад, для ведення розвідки. В одному з таких рейдів, в районі Первомайська, група спецназівців знищила велику колону бойовиків чисельністю 80 осіб.

Однак через відсутність надійного радіозв’язку сталася трагедія: звуки бою привернули увагу групи підтримки, яка поспішила на допомогу своїм товаришам, але нарвалася на основні сили бойовиків. Чотири бійці спецгрупи загинули.

Як ССО працюють в іноземних арміях

Бойові можливості підрозділів сил спеціальних операцій можна було спостерігати навесні 2014 року в Криму. Російські “зелені чоловічки” – бійці СЗГ, Головного розвідувального Генштабу ЗС РФ – блокували українські військові частини в Криму, забезпечивши анексію півострова.

За словами Сергія Кривоноса, готуючи своїх бійців, російська сторона фактично дублювала концепцію ССО, впроваджену в збройних силах США.

Американці, у свою чергу, орієнтувалися на досвід британської армії, у складі якої ще з часів Другої світової війни діє 22-й полк Спеціальної повітряної служби (22 SAS Regiment).

Британська SAS послужила моделлю для створення американського антитерористичного загону “Дельта”, бійці якого в 1980 році взяли участь в операції “Орлиний кіготь” зі звільнення 53 заручників, утримуваних у будівлі посольства США в Тегерані.
Бойове хрещення тоді провалилося. Через погану організацію операції звільнити заручників не вдалося. Більш того, бійці “Дельти” самі зазнали втрат і змушені були відступити, залишивши при цьому всі вертольоти, на яких вони прилетіли до Ірану.

United States Special Operations Forces

United States Special Operations Forces

Зробивши висновки, американці серйозно реформували спецназ, об’єднавши спецпідрозділи сухопутних військ, ВПС і ВМС.

Спецзагін “Дельта” увійшов до складу ССО Сухопутних військ США.

Пентагон також створив загальне командування Сил спеціальних операцій (Special Operations Command — SOCOM).

У складі ССО армії США діє також підрозділ по роботі з цивільним населенням та організації психологічних операцій.
Реформа була завершена на початку 1990-х.

Тепер чисельність ССО ЗС США становить 58 тисяч осіб.
Це потужна структура, що діє на території Афганістану, країн Близького Сходу і Африки. Перелік її завдань найрізноманітніший — від боротьби з терористами до повалення неугодних уряду США політичних режимів.

Що буде в Україні, що вже було

Партнерами по створенню українських ССО Ігор Луньов назвав військовослужбовців армії Литви. З’єднання спецоперацій в цій країні було сформовано в 2002 році, а в 2008-му воно отримало назву Сил спеціальних операцій.

Бойовим ядром литовських ССО є батальйони єгерів і підрозділ бойових водолазів.

Литовські спецназівці брали участь у бойових діях в Афганістані. Саме цей досвід, на думку Луньова, і може бути корисний для української сторони.

Як пише Юрій Бутусов у статті для ZN.UA “Воєнна стратегія України: результати за рік”, створення ССО було передбачено програмою Україна-НАТО на 2015 рік, але Генштаб у встановлені планом терміни не вклався.

Читайте також:
Міноборони похвалилося збільшенням свого фінансування на 16%

Втім, і це далеко не перша спроба створити ССО у складі української армії.
Ще в 2007 році тодішній міністр оборони Анатолій Гриценко підписав програму розвитку Сил спеціальних операцій. У рамках держпрограми реформування ЗСУ до 2012 року на ССО планувалося виділяти до 300 млн. грн. на рік.

“Бійці ССО здатні атакувати з землі, з повітря, з-під води. Чотири-п’ять фахівців можуть захопити аеродром”, — пояснював Гриценко ефективність спецназу.

Але ці плани так і не були реалізовані. І лише окупація росіянами Криму й Донбасу змусила повернутися до ідеї створення ССО.

Саме з цією метою 8 жовтня 2014 року міністр оборони Валерій Гелетей призначив Сергія Кривоноса начальником управління спецопераціями Генштабу.

20 квітня минулого року полковник Кривоніс взяв участь у презентації концепції ССО, організованою експертами Центру оборонної реформи.

На думку представників Центру, до ССО повинні входити департаменти з інформаційно-психологічних операцій, організації партизанської боротьби в тилу ворога, аналітичний центр і, власне, бойові частини.

Сергій Кривонос не заперечував проти такої концепції, однак Віктор Муженко залишився незадоволений роботою полковника.

Як заявив начальник Генштабу в одному зі своїх інтерв’ю, до кінця жовтня 2015 року Сергію Кривоносу доручалося розробити нормативну базу ССО: “На жаль, процес йшов досить мляво… В листопаді мені довелося прийняти рішення про створення окремої робочої групи. В результаті недобросовісного виконання своїх зобов’язань опинилася під загрозою і підготовка ССО іноземними інструкторами”.

Втім, незважаючи на невдоволення начальства, бойовий досвід полковника Кривоноса все одно виявився затребуваним.

За словами Ігоря Луньова, створення ССО має завершитися до 2020 року.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defence-Express Сергій Згурець підкреслює, що добре підготовлені спецназівці можуть замінити деякі види озброєнь, закупівлю яких Україна не може собі дозволити, а також стати прообразом майбутньої професійної армії України.

“Зовсім не обов’язково воювати на своїй території. Можна діяти і на території супротивника. Але як можна це робити? Зараз в нашій армії немає жодного засобиу ураження, крім авіації, яке може гарантовано знищувати цілі противника далі 70 км. А на що здатний один полк ССО чисельністю 900 професійних і мотивованих військових? Він може виділити від 36 до 72 груп, які діятимуть у тилу ворога на глибині 300-500 км. Ця глибина перевищує дальність ураження всіх існуючих засобів ураження наземного базування”, — пояснює Згурець.

..


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.