Росіяни засудили українського волонтера з Мелітополя Ярослава Жука до 14 років ув’язнення

У Росії засудили до 14 років позбавлення волі українського волонтера Ярослава Жука, якого окупанти викрали у Мелітополі у 2022 році.

Про це повідомив у Телеграмі 26 червня начальник Запорізької ОВА Іван Федоров.

“14 років позбавлення волі за «зізнання», вибиті тортурами та катуваннями. Такий результат судилища, влаштованого Росією над мелітопольцем Ярославом Жуком”, – йдеться в дописі очільника області.

Як поінформував правозахисний проєкт “Кримський процес”, вирок Жуку виніс Південний окружний військовий суд (Ростов-на-Дону, РФ).

“Згідно з вироком, він був визнаний винним у здійсненні акту міжнародного тероризму і засуджений до 14 років позбавлення волі з відбуванням перших 4 років у в’язниці, а іншого терміну — в колонії суворого режиму”, – йдеться в повідомленні.

Передісторія

У червні 2022 року в окупованому РФ Мелітополі російські військові викрали волонтерів Ярослава Жука та Іллю Єніна.

На відео, яке окупанти виклали у мережі, Жук “зізнається” у тому, що 17 червня 2022 року нібито “скоїв замах на директора департаменту освіти міста Олену Шапурову”, а також у причетності до “партизанського руху, яким займається СБУ”.

Загарбники перевезли Жука до тимчасово окупованого Криму та обвинуватили у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361 КК РФ (акт міжнародного тероризму). Сімферопольський “суд” обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Згодом правозахисники оприлюднили заяву Жука, який розповів, що його били, катували електричним струмом, тримали у підвалі з мішком на голові та примусили написати зізнання.

Про те, що у СІЗО Сімферополя Жук зазнає фізичних знущань, розповів у листі заступник Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Після тортур Ярослав Жук частково втратив слух.

Читайте також:
У Мелітополі підірвали авто місцевої колаборантки, поранений її чоловік


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.