Ще сталінські загашники: Росія змушена перекидати до України танки Т-54 1940-х років. ФОТО, ВІДЕО

Російська армія змушена знімати з консервації і перекидати до України старі радянські танки Т-54, прийняті на озброєння ще в 1940-х роках.

Про це в середу, 22 березня, пише російська Conflict Intelligence Team.

У розпорядженні команди CIT опинилися фотографії ешелону, який перевозив військову техніку з Далекого Сходу РФ.

“Ми впізнали її (техніку) як радянські середні танки сімейства Т-54/55: в одному ешелоні були як танки Т-54, так і танки, які можуть бути пізніми Т-54 або Т-55.

Як нам стало відомо, цей ешелон нещодавно вирушив з міста Арсеньєв Приморського краю, в якому розташовується 1295-та центральна база резерву і зберігання танків”, – ідеться в повідомленні.

Раніше, у жовтні 2022 року, CIT інформувала, що з тієї ж бази у Єкатеринбург було перевезено танки Т-62М(В).

“Зазначимо, що факти відправлення та використання ЗС РФ танків Т-62 у ході поточного вторгнення фіксуються ще з літа, але зняття зі зберігання Т-54/55 зафіксовано вперше”, – пишуть дослідники.

Вони проаналізували супутникові знімки бази в Арсеньєві і встановили, що в період між червнем та листопадом 2022 року її залишив принаймні 191 танк (ймовірно, в основному Т-62). Але насправді це число може бути значно вищим, оскільки найбільш боєготові машини, як правило, перебувають в ангарах, і зафіксувати їхні відправлення неможливо.

Танки Т-54: привіт від Сталіна

Перша модифікація танка Т-54 були прийняті на озброєння радянською армією ще 1946 року, а Т-55 – у 1958-му.

Т-54 (Індекс ГБТУ – Об’єкт 137 ) – радянський середній танк, oj серійно випускався з 1947 року, постійно модернізуючись. Із 1958 випускалася його модифікація під назвою Т-55, нібито пристосована до бойових дій в умовах застосування ядерної зброї. У 1961-1967 роках він в основному був змінений танком Т-62, створеним на його базі, але на заводі в Омську випуск Т-55 продовжувався до 1979 року. Також у низці країн і далі випускали Т-54 або його пристосовані до місцевих умов варіанти.

Ця техніка теж може стріляти і вбивати, хоча значно поступається більш сучасним моделям.

Ключовими мінусами танків Т-54/55 називають відсутність далекомірів і балістичних обчислювачів (не кажучи вже про систему управління вогнем), примітивні приціли та – у Т-54 – неповноцінну стабілізацію зброї.

“Ми не можемо назвати можливі сфери застосування цих танків, але в будь-якому випадку, поряд зі зняттям із зберігання БТР-50 та встановленням на МТ-ЛБ корабельних зеніток, – це однозначно свідчить про серйозні проблеми із забезпеченням ЗС РФ бронетехнікою“, – йдеться у висновках СІТ.

Читайте також:
Росія виводить на поле бою застарілі та вразливі танки і БТР, – британська розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна