Координатор ОБСЄ відвідав українських полонених у Макіївці. Але обмін знову гальмує

 

Координатор ОБСЄ Тоні Фріш днями відвідав Макіївську колонію, де бойовики “ДНР” утримують велику групу українських військових-заручників, зміг зустрітися з кількома хлопцями і побачити умови їх утримання.
Про це зі підсумками зустрічі гуманітарної підгрупи ТКГ в Мінську 23 серпня повідомила перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“На жаль, він не зміг відвідати інші тюрми на окупованих територіях. Ми наполягаємо, аби найближчим часом Тоні Фріш також відвідав тюрми на окупованій Луганщині, а також тих заручників, що знаходяться в інших, окрім Макіївської, буцегарнях. Тим більше, що всі ці тюрми залишаються закритими для всіх інших міжнародних гуманітарних і спостережних місій, зокрема й Міжнародного комітету Червоного Хреста”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

За її словами, Фріш також відвідав кілька українських тюрем, де утримуються ув’язнені сепаратисти, бойовики і їх прибічники.

На переговорах 23 серпня в Мінську знову не було досягнуто домовленостей щодо обміну полоненими.

Спеціальний представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік визнав, що ТКГ не вдалося серйозно просунутися в обговоренні питання обміну утримуваних у зв’язку з конфліктом в Україні осіб.
Про такий висновок Сайдіка за підсумками сьогоднішнього засідання в Мінську повідомляє БЕЛТА.

Як зазначив Сайдік, робоча підгрупа з гуманітарних питань продовжила інтенсивні дискусії з питання обміну утримуваних осіб.

При цьому Ірина Геращенко розповіла: “Щодо звільнення заручників, то українська сторона зробила конкретну пропозицію: негайне звільнення всіх підтверджених осіб, але виключно тих, які підпадають під Мінські угоди”.

“Ми закликали іншу сторону відмовитися від деструктивної позиції щодо вимоги звільнення осіб, які не мають жодного відношення до конфлікту на Донбасі, як-то “беркутівці” чи терористи з Одеси та Харкова. Саме таку позицію озвучив президент України і під час переговорів в “нормандському форматі”, її підтримують наші європейські партнери”, – розповіла Геращанко.

Натомість інша сторона, за її словами, “шантажує Україну вимогою звільнення відвертих злочинців і терористів, які вбивали героїв Небесної Сотні чи влаштовували теракти в Одесі і Харкові”.

“Це неприйнятно. І цей деструктив блокує звільнення”, – констатувала Геращенко.

“Пікантною” частиною переговорів вона назвала той факт, що представники ОРДЛО називають російських найманців, затриманих за військові злочини українською армією і утримувані в українських тюрмах – це “житєлі маладих республік”.

“До “своїх граждан” вони відносять і потіряшку Агєєва“, – розповіла Ірина Геращенко.

“Це фантастично: мама потіряшки кричить, що він громадянин РФ і все життя прожив там, а от прєдставітелі ОРЛО розповідають, що він местний ополчєнєц… Все це потворні сценарії гібридної війни, тільки болить, що наші хлопці – заручники цих брудних ігрищ Кремля. І поки Кремль не дасть відмашку – звільнення, на жаль, не буде”, – підсумувала Геращенко.

Читайте також:
Мінська група: ОРДЛО включило в списки на обмін росіянина Агєєва.
І виключило 20 кримінальників

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна