Місія ОБСЄ бачила на Донбасі військових із російськими відзнаками та зброю РФ, – Хуг

 

Спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ бачили відзнаки країни-агресора – Росії – на окупованому Донбасі.
Про це заявив на брифінгу перший заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг, відповідаючи на запитання журналіста, чи є російські найманці в ОРДЛО, передає Ліга.net.

“Ми звітуємо тільки про те, що бачимо. Ми бачили відзнаки Російської Федерації та інших держав”, – зазначив Хуг.

За його словами, спостерігачі спілкувалися з людьми, які сказали, що вони є військовими РФ.

“Ми бачили окремі [російські] одиниці зброї, засоби радіоелектронної боротьби. Але висновки не відносяться до наших повноважень. Ми покликані фіксувати, те, що бачимо”, – сказав Хуг.

Він назвав звинувачення ОБСЄ в тому, що спостерігачі мало що помічають, необґрунтованими.

“Ті, хто стверджує, що місія сліпа, – це не тому, що ми не моніторимо, а тому, що нам не дають спостерігати”, – сказав Хуг.

Відповідаючи на питання про те, яка роль російських учаснкиів місії і чи варто їм довіряти, Хуг підкреслив: “Ми відкриті у контексті публікації якісного і кількісного складу місії. Звіти пишуться не однією людиною. Патрулі завжди складаються з представників різних держав. Звіти пишуться усіма членами патрулю. Це спрямовано на те, що дві пари очей бачать краще, ніж одна”.

Хуг нагадав, що він сам зі Швейцарії. “Але моя країна не дає мені рекомендації, як я повинен працювати. У мене є інструкції від ОБСЄ щодо своєї роботи”, – сказав він.

“Всі співробітники [місії], більше 300 чоловік, підписують кодекс поведінки. У ньому передбачені і зобов’язання щодо об’єктивності їх роботи”, – зазначив Хуг.

Перший заступник голови уточнив, що найбільше в місії спостерігачів із ЄС та США, а “громадян з РФ тільки 35 осіб”.

Читайте також:
У Місії ОБСЄ в Україні найбільше американців і британців. ІНФОГРАФІКА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна