Сезонне загострення сепаратистів: “ДНР”офіційно з’єдналося з Україною в “державу Малоросія”, про яку не знають навіть в “ЛНР”

 

18 липня медіа сепаратистів Донбасу поширили новину, яка більше нагадує першоквітневий розіграш.

Як інформує сайт “ДНР” ДАН, “представники ДНР, ЛНР і 19 регіонів України оголосили сьогодні про створення держави Малоросія”.

У Донецьку заявили, нібито установчі документи ухвалено на зборах представників, “ДНР”, “ЛНР” і 18 регіонів України. При цьому участь у зборах спростували навіть сепаратисти Луганщини.

Так званий “голова народної ради ЛНР” Володимир Дегтяренко заявив, що “Луганська народна республіка” не направляла своїх офіційних делегатів до Донецька для участі в засіданні представників регіонів України. “Більш того, ми навіть не були поінформовані про намір провести цей захід, з нами це питання не узгоджувалося”, – цитує Дегтяренка сайт “ЛНР” ЛІЦ.

За його словами, “на даний момент доцільність подібного кроку викликає великі сумніви”.
“Адже подібні рішення можна приймати тільки з урахуванням думки самого народу. Крім того, на сьогоднішній день ми дотримуємося Мінських угод, альтернативи яким немає”, – заявив так званий “голова парламенту ЛНР”.

У вівторок “конституційний акт нової держави” нібито зачитав на “зустрічі делегатів” в Донецьку так званий “в.о. заступника голови ради міністрів ДНР” Олександр Тимофєєв.

“Ми, представники колишніх регіонів «України» (за винятком Криму) заявляємо про заснування нової держави, яке є правонаступницею «України». Ми згодні з тим, що нова держава буде називатися Малоросія, позаяк сама назва «Україна» дискредитувала себе”, – йдеться в акті, про який повідомляють із Донецька.

Зазначається, що ватажок “ДНР” Олександр Захарченко зачитав присутнім політичну декларацію, в якій обґрунтовується необхідність створення “Малоросії”: мовляв, “створення нової федеративної держави покликане зупинити громадянську війну і уникнути нових жертв”.

У так званій “декларації”, оголошеній у Донецьку, сказано, нібито “держава «Україна» показала себе як така, що не відбулася (failed state) і продемонструвала нездатність забезпечити своїм жителям мирне і благополучне сьогодення та майбутнє”.

У повідомленні сказано, що два установчі документи були одноголосно схвалені делегатами, при цьому поряд із представниками Донбасу, створення нової держави підтримали представники Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Полтавської, Чернігівської, Кіровоградської областей, Києва і Київської області, Черкаської, Рівненської, Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей.

Жодних уточнень щодо осіб та повноважень делегатів з-поза ОРДЛО повідомлення не містить.
Прикметно, що в переліку не згадані Вінницька, Житомирська, Хмельницька, Закарпатська та Чернівецька області.

Відповідно до “конституційного акту Малоросії”, столицею “нової федеративної держави з широкою автономією регіонів” повинен стати Донецьк, тоді як Київ збереже за собою статус “історико-культурного центру”.
Прапором Малоросії назвали “прапор Богдана Хмельницького”.

“Конституція Малоросії готується і приймається в первинному варіанті конституційними зборами і потім виноситься на всенародний референдум. Цьому буде передувати широка громадська дискусія як на регіональному, так і на федеральному рівнях”, – ідеться в конституційному акті.

Українські офіційні структури наразі ніяк не прокоментували фантазії сепартистів ОРДЛО.

Як відомо, у 2014-2015 роках, з початком збройної агресії, кремлівські політтехнологи розробляли для Сходу проект “Новоросія”, однак після придушення сепаратистських рухів на Харківщині, Запоріжжі, Херсонщині, Миколаївщині, Одещині та в інших суміжних областях проект було закрито. Сепаратистські формування обмежилися окремими районами Донецької і Луганської областей, при цьому так звані “ДНР” і “ЛНР” перестали згадувати про існування єдиної “держави Новоросія”, до якої вони входили за початковим задумом.

Читайте також:
Чому не слід святкувати 9 травня. “Уявіть собі, що Новоросія перемогла, і…”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна