На які виплати має право військовослужбовець після закінчення контракту із ЗСУ

 

“Мій чоловік на контракті із ЗСУ три роки. Через місяць у нього закінчується контракт. Чула, раніше були “дембельські” виплати за підсумками контракту. Мене цікавить, чи є зараз якісь виплати по закінченні служби? І що це за виплати?”

Про це “Новинарню” запитала Анна Л. із Нової Каховки, Херсонська обл.

Новинарня” переадресувала до Міністерства оборони запит читачки:
на які виплати має право військовослужбовець після закінчення контракту зі Збройними силами України?
Публікуємо відповідь.

У разі звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням строку контракту військовослужбовців, які мають вислугу 10 років і більше, їм виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби
(підстава – пункт 2 статті 15 Закону України “Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”).

Одноразова грошова допомога в разі звільнення обчислюється з розміру грошового забезпечення з урахуванням окладів за посадою, військовим званням, надбавки за вислугу років на час звільнення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення), премії в розмірах і порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Якщо військовослужбовець звільняється по закінченні контракту із вислугою менше 10 років, виплата такої допомоги не здійснюється.

У такому разі виплачується лише грошове забезпечення до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу, в тому числі грошова компенсація за невикористані дні щорічної основної відпустки, якщо в поточному році військовий її не використав.

“Слід пам’ятати, що щомісячна додаткова грошова винагорода та винагорода за участь в АТО для обчислення грошової допомоги у разі звільнення не враховуються”, – ідеться в листі, який підписав заступник директора департаменту фінансів Міністерства оборони України полковник Сергій Галімський.

Правила виплати грошового забезпечення та одноразової грошової допомоги в разі звільнення передбаченні інструкцією про виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам, затвердженої наказом міністра оборони України від 11.06.2008 №260.

підготувала: Ольга Гордійчук

Читайте також:
Порошенко доручив будувати житло для контрактників ЗСУ
в місцях дислокації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна