Нацполіція отримала понад тисячу повідомлень про вірус Petya.A і створює дескриптор

 

За останню добу до Департаменту кіберполіції НПУ надійшло понад 1 тисячу повідомлень про незаконне втручання в роботу комп’ютерних мереж.
Про це вдень 28 червня повідомив речник Національної поліції Ярослав Тракало, коментуючи атаку вірусу-вимагача Petya.A.

“З них офіційно із заявами до поліції звернулось 43 компанії. Решта звертались по консультації, які працівники кіберполіції надавали в цілодобовому режимі”, – написав він у “Фейсбуці”.

За словами Тракала, цією метою створено штаб, який в режимі реального часу надає консультації щодо того, як уникнути інфікування вірусом.

“На даний час вже розпочато 23 кримінальні провадження за фактами несанкціонованого втручання в електронно-обчислювальні системи як державних, так і приватних установ, організацій, підприємств (ст. 361 КК).
Ще по 47 фактах вирішується питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань”, – зазначив речник.

Зазначається, що працівники кіберполіції перебувають на найбільш важливих об’єктах державної інфратструктури, де спільно з працівниками СБУ та Державної служби спецзв’язку та захисту інформації вживають заходів з локалізації шкідливого програмного забезпечення.

“На даний момент кіберполіція спільно з провідними фахівцями у сфері кібербезпеки докладають усіх зусиль для створення декриптора для розшифровки файлів, зашифрованих шкідливим програмним забезпеченням”, – додав Тракало.

Читайте також:
За розслідування “українського” вірусу Petya.A взялися у США

 
Як інформувала “Новинарня“, 27 червня в Україні почалася масштабна хакерська атака, внаслідок якої вірусом було уражено комп’ютерну мережу уряду, українські банки, державні та комерційні підприємства, великі компанії.
За даними СБУ, переважна більшість інфікувань операційних систем відбувалася через відкриття шкідливих додатків (документів Word, PDF-файлів), які були надіслані на електронні адреси багатьох комерційних та державних структур.
Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про “російський слід” вірусу.

Читайте також:
Атака вірусу Petya.A на Україну: реакція поліції, СБУ, РНБО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна