“Подумали, що мертвий, але потім тіло ніхто не знайшов”. Журналіст розкрив подробиці зникнення підполковника НГУ Бойка

 

Журналіст Юрій Бутусов з’ясував обставини зникнення 3 червня при виконанні бойового завдання у “сірій зоні” офіцера Нацгвардії Олександра Бойка. Про це редактор “Цензора” написав у “Фейсбуці”.

За його словами, після обстрілу біля позицій противника підлеглі заступника командира окремого загону спеціального призначення “Вега” Західного територіального управління НГУ, командира 2-ї розвідувально-пошукової групи Олександра Бойка вважали його загиблим і повернулися в розташування без нього. А коли почали шукати тіло підполковника, його на старому місці вже не було.

Група Бойка у складі 15 розвідників отримала завдання штабу АТО провести розвідку в смузі 24-ї механізованої бригади у районі Попасна, Катеринівка, Золоте, пише Бутусов.

“Завдання звичайне, спецназ та снайпери Нацгвардії проводять регулярні пошуки в “сірій зоні”, в тому числі й у цьому районі. Позиції противника в тому районі, куди вони йшли, були слабко вивчені. Бойко взяв із собою не всю групу – а лише п’ятьох бійців. Причини не ясні. Можливо, не хотів ризикувати всіма”, – йдеться у повідомленні журналіста.

Група далеко відійшла від позицій українських військ й зблизилася з позиціями противника, а приблизно об 11:00 під час руху зазнала вогневого нальоту.

“Вогонь був не прицільний, мабуть, били по площі, почувши шум або помітивши рух з одного з постів спостереження супротивника”, – йдеться у повідомленні.

У першому офіційному рапорті йшлося про мінометний обстріл. Пізніше надійшли доповіді й про обстріл зі стрілецької зброї. Однак близького вогневого контакту не сталося.
Журналіст каже, що, судячи з наявних описів характеру бойового зіткнення, йшлося про обстріл з дистанції.

“Під час вогневого нальоту підполковник Бойко, який рухався першим на чолі групи, отримав кілька поранень. Бійці віднесли його в бік і повідомили, що від отриманих поранень Олександр загинув на місці. З командира зняли екіпірування та зброю, однак саме тіло вирішили із собою не брати”, – розповів Бутусов.

Група вийшла розрізнено – один з бійців вийшов сам, їх не переслідували, вони вийшли без командира і повідомили, що їх чекала засідка.

“На пошуки свого друга негайно вийшов з іншою групою інший заступник командира “Веги” – підполковник Владислав Аллеров (син командувача НГУ)”, – пише Бутусов.

Однак виявити в зазначеному місці тіло Бойка групі Аллерова не вдалося: під час пошуку група вийшла на позиції противника, зазнала тривалого обстрілу і була змушена припинити пошуки.

“Стало очевидно – або у визначенні місця залишення тіла сталася помилка, або Бойко не загинув, а після важких поранень зумів заповзти у якесь укриття”, – припускає Бутусов.

Потім командування АТО запросило перемир’я в цьому районі для пошуку офіцера. Відомо, що місце зникнення розташоване поблизу позицій противника. Російське командування заявило, що в результаті багатоденних пошуків підполковника не виявлено.

“На жаль, незважаючи на відсутність розуміння ситуації, товариші зі служби дружині підполковника повідомили, що він загинув у бою, що тіло буде доставлене в частину найближчим часом. Проте тіло не виявили. Минуло вже три тижні, доля Олександра невідома. Доказів, що він загинув, наразі немає”, – додав Бутусов.

Незабаром штаб АТО й командування НГУ зробили офіційні повідомлення, що місцеперебування підполковника невідоме.

“Поки немає підстав припустити, що Олександр перебуває у руках російських спецслужб. Бойко по суті займався військовою розвідкою, особливо секретною інформацією, доступу до агентурних даних у нього не було. Якщо б ворог захопив тіло загиблого, то як зазвичай постаралися б влаштувати виставу, зіграти на публіку. Якщо б він був живий – аналогічно”, – підсумував журналіст.

У військовій прокуратурі вже розслідують цей інцидент після письмової заяви дружини зниклого.

Читайте також:
Дружина полковника Нацгвардії Бойка вважає, що його кинули на полі бою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна