Комітет ВР підтримав узгоджений “громадський” законопроект про державну мову

 

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності в середу, 7 червня, прийняв рішення підтримати всі три законопроекти, що стосуються державної мови.
Про це повідомив у соцмережі один із розробників т.зв. “громадського” проекту Тарас Шамайда.

“Але, найголовніше – [комітет] підтримав також четвертий, комітетський варіант, який ми на основі законопроекту №5670 напрацювали за останні тижні. Саме цей варіант може об’єднати всіх, для кого справді важлива українська мова і українське майбутнє”, – написав Шамайда.

За його словами, назва доопрацьованого проекту – “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

Він подякував усім причетним до прийняття проекту, зокрема голові комітету ВР Миколі Княжицькому.

Водночас Шамайда повідомив про двох нардепів, які намагалися провалити “громадський” проект.

“Слід відверто сказати й про двох членів комітету, які до і під час засідання доклали всіх зусиль, щоб зірвати це рішення. Ярослав Лесюк і Марія Матіос вимагали змінити назву і суть закону, напхати туди норм про меншини, регіональні мови й т.ін., а коли це не вдалося, не просто проголосували проти, але й залишили засідання комітету. Тим самим зірвавши кворум і не давши розглянути ще одне важливе питання про московську церкву в Україні. І якщо щодо Лесюка, який постійно через різні маніпуляції намагається перешкодити зміцненню позицій української мови, жодних ілюзій давно нема, то на совість пані Марії (все ж таки талановитої української письменниці) були хоч якісь сподівання”, – написав Шамайда.

“Переконаний, що саботаж, провокації, спроби зірвати прийняття закону під приводом “не на часі”, захисту меншин чи, навпаки, ультрапатріотизму триватимуть і надалі. Це лише перша маленька процедурна перемога. Але тим не менше дуже важлива.
Тепер є проект, який і по суті, і формально є об’єднуючим. Який підтриманий профільним комітетом. Який можуть підписувати і голосувати за нього всі відповідальні депутати, не ділячись на коаліцію й опозицію, партійних і не партійних, “наших” і “ваших”. Бо це закон в інтересах національної єдності і безпеки України. Ми не маємо змарнувати цей історичний шанс”, – наголосив громадський діяч.

Нагадаємо, у січні Тарас Шамайда – співкоординатор руху “Простір свободи”, помічник депутатки Ганни Гопко та один із розробників “громадського” законопроекту про державну мову №5670 – розповів “Новинарні” про перввинний варіант проекту в матеріалі “Інспектора викликали? Як Україна “остаточно вирішує мовне питання”.

Читайте також:
Порошенко підписав закон про україномовні квоти для ТБ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна