Україна домовляється про безвіз із Гібралтаром. Косово залишиться “візовим”

 

Міністерство закордонних справ України опрацьовує з Гібралтаром питання скасування візового режиму. Про це повідомляє Департамент консульської служби МЗС України.

“МЗС опрацьовує з гібралтарською стороною питання щодо скасування візового режиму поїздок громадян України до Гібралтару з огляду на відповідне рішення ЄС”, – заявили у відомстві.

Дипломати нагадали, що нині громадяни України подорожують до Гібралтару на підставі віз, які оформлюються в посольствах Великої Британії.

Від оформлення візи звільняються громадяни України, які в’їжджають до Гібралтару для одноденної екскурсії, організованої в рамках придбаної в туристичного оператора Гібралтару туристичної путівки. Також не потрібно оформляти візи тим громадянам, які є пасажирами круїзного судна або мають багаторазову британську візу терміном дії понад 6 місяців або дозвіл на проживання у Великій Британії терміном дії понад 12 місяців. Крім того, від оформлення візи звільняються громадяни України, які мають дозвіл на возз’єднання сім’ї, виданий на території країн ЄС.

Гібралтар (належний Великій Британії напіванклав площею 6,55 кв. км на півдні Іспанії) залишається останньою визнаною Україною територією в Європі, для відвідання якої українцям із 12 червня будуть потрібні візи.

Республіка Косово – остання невизнана “візова” територія Європи для українців.

“На сьогодні переговори з Косовом щодо запровадження безвізового режиму, враховуючи його невизнання Україною, не ведуться”, – заявили в МЗС у відповідь на запит “Європравди”, запевнивши, що нова реальність у візовому режимі з Косовом не вплине на умови перебування тут українського миротворчого контингенту.

Як відомо, наразі Косово дозволяє безвізовий в’їзд тим громадянам, які мають багаторазову шенгенську візу. Після запровадження безвізу з ЄС такі візи не будуть ставити у біометричні паспорти, тож для легального в’їзду українців до Косова буде потрібно звертатися до його консульства в Стамбулі або Тирані.

Читайте також:
Косово і Гібралтар стали членами ФІФА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна