Віряни УПЦ МП під Радою протестують проти закону про “особливий статус” московської церкви

 

Прибічники Української православної церкви Московського патріархату вранці 18 травня заповнили площу Конституції перед будівлею Верховної Ради на знак протесту проти законопроектів №4511 – про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких розташовані в державі, визнаній агресором, і №4128 – про можливість змінювати підлеглість релігійної громади.

Як передає “Інтерфакс-Україна“, учасники заходу читають молитви, хрестяться, тримають плакати “Законопроекти 4511 і 4128 – державні переслідування Української православної церкви”, “З нами Бог!”

За інформацією “Новинарні“, церковна прес-служба визначає акцію як “молебень про напоумлення народних депутатів”.

За даними агентства, загалом на площі перебувають понад тисячу вірян і служителів церкви. В акції, зокрема, беруть участь представники Запорізької та Кіровоградської єпархій УПЦ МП.
Водночас сайт УПЦ МП заявляє про “близько десяти тисяч” учасників акції.

Глава Синодального інформаційного відділу УПЦ МП єпископ Ірпінський Климент заявив в ефірі каналу “112”, що зібрано 300 тисяч підписів під зверненням до депутатів-мажоритарників із закликом не голосувати за антицерковні законопроекти.

Як відомо, законопроекти №4511 і №4128 стоять у порядку денному парламенту на четвер для розгляду в першому читанні. Згодом стало відомо, що голосування цього дня не буде.

Законопроект №4511 стосуватиметься УПЦ МП та деяких протестантських церков та інших релігійних організацій, керівні центри яких розташовані у РФ.

Він передбачає укладення договорів між державою і релігійними організаціями, керівні центри яких розташовані на території держави-агресора, про їхній особливий статус.
Відповідно до законопроекту, призначення центрального і регіонального керівництва таких церков відбувається після узгодження відповідних кандидатур Міністерством культури України. Крім того, релігійні організації з особливим статусом зобов’язані будуть погоджувати з держорганом, який зареєстрував їхній статут, запрошення в Україну іноземних релігійних діячів для проповідницької та іншої канонічної діяльності.
Проектом закону також запропоновано дозволити ініціювати припинення діяльності релігійної організації на території України, якщо встановлено факт її співпраці з представниками мілітарно-терористичних організацій, якщо вона систематично порушує українське законодавство і не виконує цей закон “про особливий статус”.

Законопроект №4128 передбачає можливість вільно змінювати підлеглість релігійної громади якомусь центру шляхом реєстрації нової редакції статуту, прийнятої за згодою простої більшості присутніх на зборах громадян, що належать до релігійної громади.
Це законопроект встановлює, що належність особи до релігійної громади визначає її самоідентифікацію з нею, підтвердженням чого є її участь у релігійному житті конкретної громади.

ОНОВЛЕНО. Законопроекти, що стосуються діяльності релігійних організацій, у четвер Верховна Рада не розглядатиме. Про це заявив народний депутат з фракції “Блок Петра Порошенка” Олексій Гончаренко.

“Фракція ухвалила рішення, що ці законопроекти не готові для розгляду в залі. Тому сьогодні в залі їх не розглядатимуть”, – сказав Гончаренко агентству “Інтерфакс-Україна” під час ранкового засідання 18 травня.

Читайте також:
Митрополит Донецький УПЦ МП провів великодні служби і для бойовиків,
і в підконтрольному Маріуполі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна