У тюрмах України почалася верифікація “сепарів” за участю ОБСЄ для обміну на наших заручників

 

У п’ятницю, 28 квітня, почалася верифікація заяв осіб, які здійснили злочини проти України, внесені до списків на обмін ОРДЛО і можуть бути помилувані заради звільнення українських заручників. Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, учасниця переговорів ТКГ в Мінську Ірина Геращенко.

“Сьогодні нарешті розпочалася верифікація заяв тих осіб, які здійснили злочини проти України, але яких в рамках законодавства можна помилувати заради звільнення наших заручників. При цьому ці особи не хочуть повертатися на окуповані території. Мова йде про кілька сотень громадян, тому цей моніторинг займе певний час”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

“Сьогодні цей процес (верифікації) розпочався за участі офісу омбудсмена, СБУ і в координації з ОБСЄ. Представники цієї організації відвідають пенітенціарні установи [України]”, – розповіла переговорниця.

“Дуже вірю, прагну, разом робитимемо все для того, аби ця верифікація наблизила нас, нарешті, до Дня звільнення заручників”, – зазначила вона.

Ірина Геращенко зазначила, що учасники переговорів у гуманітарній підгрупі в Мінську, де з українського боку, крім неї, також працюють Віктор Медведчук і представники СБУ, чотири місяці важко домовлялися про залучення міжнародних організацій до процесу верифікації.

При цьому вона поінформувала, що кількість незаконно утримуваних громадян України в ОРДЛО знову зросла – до 128 осіб.

“На жаль, кількість заручників на окупованих територіях збільшується – за рахунок цивільних осіб, яких хапають і висувають надумані звинувачення в шпіонажі, диверсіях, терактах… На сьогодні заручників уже 128. У четвер (27 квітня) стало відомо про ще одного незаконно утримуваного українця”, – повідомила переговорниця.

“Заради звільнення ВСІХ готові до компромісів. Аби тільки витягти”, – підкреслила Геращенко.

Нагадаємо, 19 квітня Ірина Геращенко повідомляла, що представники ОРДЛО відмовилися верифікувати своїх прибічників у тюрмах України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.