Де поховані герої АТО. УІНП оприлюднив статистику й інфографіку

 

Станом на 1 березня 2017 року на кладовищах України створено 450 секторів військових поховань для учасників АТО. На них поховано 1295 загиблих воїнів.
Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

25 секторів мають 10 і більше поховань, зазначають в Інституті.

Сектори із найбільшою кількістю похованих учасників АТО розташовані у Дніпрі – 180, Запоріжжі – 120, Києві – 56 могил.

“У ці дні ми традиційно відвідуємо могили рідних. Закликаємо за можливості не оминути увагою поховання українських воїнів на цих кладовищах!” – зазначили в УІНП.

УІНП оприлюднив дані про поховання загиблих учасників війни на Сході у вигляді інфографіки.

Зазначається, що у 2014 році Інститут розробив рекомендації щодо створення секторів військових поховань на цивільних кладовищах, щоб увічнити пам’ять військових, які загинули в ході сучасної російсько-української війни.

Із цими рекомендаціями можна ознайомитися на сайті Інституту.

Зокрема, йшлося про те, щоб сектори військових поховань створювалися у центральних або найбільш відвідуваних частинах кладовищ, а в містах, де цвинтарів декілька – на центральному цвинтарі.

Сектор військових поховань повинен бути відокремленим від решти поховань доріжками або зеленими насадженнями; мати достатню відстань між похованнями, а також місця для спорудження загального монументу загиблим воїнам і встановлення щогли для державного прапора.

Український інститут національної пам’яті вважає, що сектор військових поховань має бути структурованим таким чином, щоб за потреби бути й місцем для проведення відповідних урочистих заходів – поминальних богослужінь, покладання квітів, несення почесної військової варти, відвідування офіційними делегаціями.

У 2015 році Український інститут національної пам’яті розробив два варіанти типового надмогильного пам’ятника, які рекомендує використовувати для встановлення на секторах військових поховань.
Один із запропонованих варіантів уже використовується на кількох таких секторах, інформує УІНП.

Читайте також:
З початку АТО загинули 2608 військових, – Порошенко

Загиблі березня: 35 облич героїв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна