Кримський політв’язень Зейтуллаєв у ростовському суді оголосив голодування

 

Кримчанин Руслан Зейтуллаєв, якого судять у Ростові-на-Дону повторно у справі “Хізб ут-Тахрір”, оголосив безстрокове голодування. Про це в соцмережі повідомив журналіст Антон Наумлюк.

Зейтуллаєв висунув низку вимог, у тому числі припинення переслідування кримських татар і закриття політично мотивованих кримінальних справ проти них.

Політв’язень вимагає допустити українських дипломатів у СІЗО №1 Ростова-на-Дону, а також передати його та ще трьох фігурантів цієї кримінальної справи Україні “як громадян цієї держави”.

“Прошу шановний суд розглянути це клопотання і прийняти процесуальне рішення. Я не знаю, скільки часу потрібно для досягнення бажаного результату, але для мене, напевно, немає іншої альтернативи висловити своє здивування навколо даного кримінального судочинства”, – заявив Руслан Зейтуллаєв.

Адвокат Еміль Курбедінов заявив, що умовою припинення голодування стане виконання вимог його підзахисного.

“При тій ситуації, яка склалася в судовій системі Російської Федерації і в цій кримінальній справі, це був останній крок відчаю. Я так це розцінюю”, – написав Курбедінов у соцмережі.

“Руслан пішов на цей крок, тому що всі клопотання та доводи захисту не приймаються. Він оголосив голодування зі шкодою для здоров’я, в надії, що ця справа буде об’єктивно розглянута, а його доводи перевірені”, – наголосив адвокат.

Як відомо, у Ростові-на-Дону відбудеться новий розгляд кримінальної справи щодо фігуранта “справи Хізб ут-Тахрір”, кримського політв’язня Руслана Зейтуллаєва, якого звинувачують у тероризмі.

У вересні 2016 року військовий суд у Ростові засудив Зейтуллаєва до семи років ув’язнення. Однак Верховний суд РФ, за клопотанням прокурора, визнав покарання занадто м’яким та відправив справу на новий розгляд до військового суду Ростова.
При цьому Зейтуллаєву перекваліфікували “злочин” за частиною 1 статті 205.5 (“організація діяльності організації, яка, відповідно до законодавства Російської Федерації, визнана терористичною”) на частину 2 цієї статті (“участь в діяльності організації, яка, відповідно до законодавства Російської Федерації, визнана терористичною”) Кримінального кодексу Росії. Прокурор вимагає 17 років колонії суворого режиму.

Як відомо, 23 грудня 2015 року в окупованому Криму було затримано чотирьох кримських мусульман, яких звинуватили в участі в ісламській організації “Хізб ут-Тахрір”. Севастополець Руслан Зейтуллаєв, якого російська влада назвала організатором осередку “Хізб ут-Тахрір”, був засуджений до 7 років колонії загального режиму, Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваїтов та Нурі Прімов отримали по 5 років виправної колонії загального режиму.
МЗС України засудило організований російською владою “судовий фарс” і вимагало від РФ негайного скасування вироку.

23 січня 2017 року трьох політв’язнів, засуджених у справі “Хізб ут-Тахрір”, вивезли з Ростова-на-Дону для відбування покарання. Зейтуллаєв залишився у СІЗО та чекає на перегляд справи.

Російські правозахисні організації визнали цих кримчан політв’язнями.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в одному халіфаті, але відкидають терористичні методи досягнення цього. У Росії “Хізб ут-Тахрір” із 2003 року визнали терористичною організацією та заборонили. Водночас “Хізб ут-Тахрір” не заборонена в Україні.

Читайте також:
Європарламент ухвалив резолюцію до третіх роковин “референдуму” в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна