Єврорада отримала листа Терези Мей про Brexit. ТЕКСТ

 

Європейська рада отримала листа від прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей sз повідомленням про намір Об’єднаного Королівства залишити Євросоюз та заявила про готовність ЄС почати переговори.
Про це йдеться в офіційній заяві Європейської ради, оприлюдненій на сайті установи.

“Ми жалкуємо про те, що Велика Британія залишає Європейський Союз, але ми готові до процесу, який має розпочатися”, – сказано в повідомленні.

У Єврораді відзначили, що першим кроком для Європейського Союзу стане схвалення головних засад переговорів Радою ЄС. Ці засади стануть основою для спільної позиції і принципів, у контексті яких ЄС в особі Європейської комісії вестиме переговори з Британією.

“Ми будемо підходити конструктивно до цих переговорів і прагнути дійти згоди. В майбутньому ми сподіваємося, що Об’єднане Королівство залишиться нашим близьким партнером”, – підкреслено у відозві.

Президент Євроради Дональд Туск заявив, що день початку Brexit не є щасливим ані для ЄС, ані для частини Британії.

Прем’єр Великої Британії Тереза Мей у своєму листі про початок Brexit, який був отриманий Туском 29 березня, запевнила решту країн-членів ЄС у тому, що хоча Британії залишає ЄС, проте вона не залишає Європу, та висловила сподівання, що процес буде “гладким й успішним”.

Лист опубліковано на сайті британського уряду.

“Ми залишаємо Євросоюз, але ми не залишаємо Європу – і ми хочемо залишитися вірними партнерами та союзниками для наших друзів по всьому континенту”, – йдеться у листі.

“Цим листом я повідомляю Європейську раду згідно зі статтею 50(2) Договору про Європейський Союз про наміри Великої Британії вийти з Євросоюзу.
Крім того, згідно з тією ж статтею 50(2) стосовно статті 106а Договору про заснування Європейської спільноти з атомної енергії, я повідомляю Європейську раду про намір Великої Британії вийти зі складу Європейської спільноти з атомної енергії”, – заявила Мей.

У листі також викладено підхід уряду Британії щодо переговорів стосовно Brexit та глибоких й особливих партнерських відносин між Британією та ЄС після виходу країни з Унії.

У документі пропонуються певні принципи, які можуть допомогти сформувати майбутні переговори, та поінформовано про процес, який спочатку буде проводитися в Сполученому Королівстві.

Як зазначає “Європейська правда”, зокрема Мей сповістила, що британський уряд запропонує законодавство, яке скасує закон парламенту – Закон про європейські співтовариства 1972 року, що надає чинності законодавству ЄС у Британії.

“…Це означає, що буде визначеність для громадян Великої Британії, та для всіх з Євросоюзу, хто веде бізнес у Сполученому Королівстві”, – написала Мей.

Британський прем’єр також поінформувала, що якщо Британія залишить ЄС без угоди, то за замовчуванням країна буде торгувати на умовах Світової організації торгівлі.

Тереза Мей пропонує “взаємодіяти один з одним конструктивно та шанобливо, в дусі щирого співробітництва”, ставити на перше місце права громадян – британців та громадян ЄС, працювати разом, щоб мінімізувати порушення та надати один одному якомога більше визначеності, захищати спільні європейські цінності.

“Ослаблення нашої співпраці задля процвітання і захисту наших громадян буде дорогою помилкою. Цілі Об’єднаного Королівства для нашого майбутнього партнерства залишаються такі ж, що були викладені в моїй промові у “Ланкастер-Хаус” від 17 січня та в наступній Білій книзі, опублікованій 2 лютого“, – йдеться повідомленні від Мей.

Нагадаємо, 28 березня прем’єр Британії офіційно почала процедуру виходу країни з ЄС. Перед тим королева Єлизавета ІІ підписала закон про початок виходу Британії з ЄС.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна