Підсумки зустрічі в Мінську: відео для ДФС і розведення в Станиці

 

На 7 березня заплановано розведення сил і засобів від лінії розмежування в районі Станиці Луганської. Про це повідомив спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік за підсумками переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську в середу, 1 березня.

“Попросили Спеціальну моніторингову місію [ОБСЄ] сприяти здійсненню розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської 7 березня. Наступного разу ми побачимося з вами 15 березня”, – розповів Сайдік журналістам.
За словами спецпредставника ОБСЄ, сторони підтвердили прихильність відведенню озброєнь і готовність забезпечувати безпеку спостерігачів СММ та їх майна, передає DТ.ua.

Прес-секретар українського представника в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер також озвучила підсумки переговорів у Мінську.

“Як в рамках роботи підгруп, так і на рівні Тристоронньої контактної групи Україна жорстко ставила питання про те, що рішення, прийняте Російською Федерацією про визнання “паспортів” та інших “документів”, виданих у ОРДЛО, суперечить Мінським угодами”, – написала вона на своїй сторінці в “Фейсбуці”.

На засіданні ТКГ порушувалося також питання “націоналізації” бойовиками українських підприємств, що працюють на тимчасово непідконтрольних Україні територіях.

“Ми заявили про те, що “ультиматуми” ОРДЛО щодо “націоналізації” підприємств, які працюють в українському юридичному полі, а також визнання російського рубля “єдиною державною грошовою одиницею на території ОРЛО” вкрай негативно впливають на виконання Мінських угод”, – зазначила речниця.

Оліфер нагадала про те, що будь-які дії з націоналізації підприємств суперечать статті 1 Протоколу I до Європейської конвенції про захист прав людини від 1950 року.

Українська сторона висловила сподівання на те, що ці процеси не стануть незворотними.

Крім того, представники України в Тристоронньої контактної групи підтримали пропозицію спостерігачів СММ ОБСЄ про ведення цілодобового відеоспостереження за Донецькою фільтрувальною станцією.
За словами Оліфер “це необхідно для забезпечення відновлення роботи станції в повному обсязі і забезпечення безпеки її роботи”.

Окремо Україна висловила стурбованість випадками агресії по відношенню до співробітників СММ ОБСЄ, які відбуваються в Донбасі.
Українська сторона ТКГ засудила таку агресію й назвала “неприпустимою”.

Під час засідання в Мінську порушувалося також питання полонених українців, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.
“В гуманітарній підгрупі триває робота по звільненню незаконно утримуваних осіб. Зараз стоїть питання верифікації тих людей, які відмовляються переходити на непідконтрольну Україні частина Донбасу, однак представники ОРДЛО виступають проти участі в цьому процесі Міжнародного комітету Червоного Хреста”, – констатувала Оліфер.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна