У День героїв Небесної сотні помер Чуркін. ЗГАДАТИ ВСЕ

 

Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін помер у понеділок, 20 лютого, у віці 64 років. Він помер на робочому місці, ідеться в офіційному повідомленні на сайті МЗС Росії.

“МЗС Росії з глибоким сумом повідомляє, що 20 лютого, за день до свого 65-річчя, в Нью-Йорку помер постійний представник Російської Федерації при ООН В. І. Чуркін. Висловлюємо рідним і близьким Віталія Івановича Чуркіна глибокі співчуття”, – повідомили у відомстві.

МЗС РФ не називає причину смерті дипломата.

ОНОВЛЕНО. Чуркіну стало зле близько 9:30 ранку за місцевим часом у будівлі диппредставництва РФ на Манхеттені. Він був непритомним, коли прибули медпрацівники, передає The New York Post з посиланням на джерела.
За інформацією видання, Чуркіну зробили штучне дихання й доставили в Пресвітеріанський госпіталь Нью-Йорка у важкому стані.
Про його смерть повідомили о 10:55 ранку за місцевим часом.

На посаду постпреда Росії при ООН Віталій Чуркін був призначений 8 квітня 2006 року, тобто працював на посаді майже десять років.

В Україні Чуркін найбільше відомий відвертими маніпуляціями та дезінформацією, що він поширював у виступах на Радбезі ООН під час обговорення російської окупації Криму та агресії РФ на Донбасі.

Прикметно, що життя дипломата країни-агресора обірвалося в трагічний для України День Героїв Небесної сотні – на роковини масових розстрілів Майдану.

Читайте також:
“Передаю естафету Путіну!” Реакція українських соцмереж на смерть Чуркіна

Після перемоги Революції Гідності постійний представник Росії при ООН Чуркін заявив, що Москва не визнає легітимність нової української влади і політичні відносини Росії з Україною перервано.

3 березня 2014 року на засіданні Ради безпеки ООН він зачитав заяву Віктора Януковича від 1 березня 2014 року про те, що президент-втікач попросив президента РФ Володимира Путіна застосувати свої війська для “відновлення законності” в Україні.

В березні 2014 року, коли в Радбезі ООН відбувалося голосування за резолюцію щодо неприпустимості анексії Москвою Криму, Росія наклала вето.

Конфлікт Віталія Чуркіна і Саманти Пауер, березень 2014

Віталій Чуркін, який голосував проти, тоді заявив: “Філософія авторів резолюції йде врозріз з одним із базових принципів міжнародного права – принципу рівноправності та самовизначення народів, закріпленим в статті 1 Статуту ООН”.

Через це представниця США Саманта Пауер підійшла до російського дипломата впритул та обрушилася на нього з різкою критикою. Пауер заявила: “Вето не змінить статусу Криму. Крим – частина України сьогодні, буде частиною України завтра, його статус може бути змінений тільки відповідно до українського та міжнародного законодавства”.

На випад Пауер Чуркін відповів: “Не плюйтесь”.

РЕАКЦІЯ НА СМЕРТЬ. Саманта Пауер написала у своєму “Твіттері”: “Спустошена новиною про смерть російського посла при ООН Віталія Чуркіна. Маестро дипломатії і дуже небайдужа людина, яка зробила все можливе, щоб подолати розбіжності між США і Росією”.

Чуркіна висміювали за те, що у виступах на засіданні РБ ООН він переплутав прізвища головнокомандувача УПА Шухевича і першого голови Верховної Ради незалежної Білорусі Шушкевича, називав провідника ОУН Степана Бандеру “бендерою”.

Читайте також:
Радбез ООН по Авдіївці:
фото капітана Кизила, посланиця Трампа і традиційний Чуркін

Ірина Геращенко посварилася з Чуркіним на Радбезі ООН з приводу жінок Донбасу

Москвич Віталій Чуркін (21 лютого 1952 р.н.) закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин у 1974 році, де й розпочав свою трудову діяльність. У 1981 році у Дипломатичній академії міністерства закордонних справ СРСР здобув ступінь кандидата історичних наук.
Згодом обіймав посаду начальника управління інформації МЗС Радянського Союзу та Російської Федерації, працював начальником управління інформації МЗС Росії, був заступником міністра закордонних справ РФ з 1992 по 1994 рік.

Чуркін був послом Росії у Бельгії (1994-1998) та Канаді (1998-2003). Після цього перебував на посаді посла з особливих доручень МЗС (2003–2006).
Змінив Андрія Денисова на посаді постійного представника Росіїйської Федерації при Організації Об’єднаних Націй 1 травня 2006 року.

Чуркін зажив не найкращої слави ще в 1986 році, коли його, 34-річного другого секретаря, посол СРСР у США Анатолій Добринін обрав свідчити перед Конгресом Сполучених Штатів у справі аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
Вибір Чуркіна, тоді ще молодого дипломата, пов’язували з його репутацією найкращого англомовного співробітника в радянському посольстві; ЗМІ повідомляли, що він володів “масивом англійського сленгу”.
Виступи Чуркіна призвели до появи пародії на нього в образі Vitaly Charmyourpantsoff (Віталій Загіпнотизуйко) у створеній Марком Аланом Стаматі серії політичних карикатур в газеті Washingtoon Post.

Як відомо, в дитинстві Чуркін знімався в кіно, зокрема в одному з фільмів його юний герой лежав в одному ліжку з Леніним.

Кадр із фільму 1963 року “Синій зошит”:

Крім “Синього зошита”, він знявся в стрічках “Серце матері” (1965) і “Нуль три” (1964).

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна