У День АРК голова Меджлісу закликав створити Кримсько-татарську автономну республіку

 

Голова Меджлісу, член Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Рефат Чубаров закликав перетворити АР Крим на Кримсько-татарську автономну республіку в межах України. Про це він сказав з трибуни парламенту перед закриттям п’ятої сесії ВР.

Спікер Андрій Парубій надав слово голові Меджлісу кримськотатарського народу з нагоди офіційного свята – Дня Автономної республіки Крим.

“З нагоди дня автономії маємо зробити відповідний урок із минулого. Тому я знову закликаю президента України і уряд України якомога швидше скликати конституційну комісію, аби розпочати роботу по внесенню змін до розділу 10-го Конституції України. Маємо перетворити АРК на Кримсько-татарську автономну республіку як невід’ємну частину України”, – сказав Чубаров.

Він подякував членам Кабміну за згадку про Автономну республіку Крим в ході “години запитань до уряду”.

“26 років тому саме в цей день відбувся загально-кримський референдум щодо відновлення автономії Криму… Москва була дуже занепокоєна тим, що доведеться відновлювати Кримсько-татарську автономію у зв’язку з поверненням депортованого кримсько-татарського народу на свою землю. Окрім того, Москва, намагаючись зупинити боротьбу українців щодо відновлення незалежної держави, хотіла мати потужний важіль, щоб утримувати Україну…” – зазначив Рефат Чубаров.

Як відомо, 20 січня 1991 року відбувся всекримський референдум, за результатами якого Кримську область УРСР було перетворено на Кримську Автономну Соціалістичну Радянську Республіку у складі України.

Читайте також:

Перед закриттям сесії Рада вшанувала пам’ять загиблих захисників ДАПу. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.