Убивство на ВОПі: стали відомі імена зрадника і жертви. Але питання залишаються

 

Стали відомі імена жертви та злочинця в інциденті, що стався 1 грудня в Новотошківському районі Луганської області, на передовій, на позиціях 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ (ППД – смт Черкаське, Дніпропетровська область). Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на ФБ-сторінку 93 омбр.

“…На позиції взводного опорного пункту чергував молодший сержант Попов Олег Олегович, який приблизно о 14:30 під впливом антиукраїнської пропаганди чи інших обставин, які встановить слідство, залишив місце несення служби зі зброєю [і втік в “ЛНР”].

При цьому сталася жахлива трагедія – аби позбутися свідка та перешкоди заздалегідь спланованій втечі, Попов з особливою жорстокістю вбив свого командира та бойового товариша молодшого сержанта Лисенка Олега Ігоревича, з яким місяцями ділив бліндаж, окоп, з яким разом харчувався й переносив всі тяготи військової служби”, – зазначено в повідомленні на сторінці 93-ї омбр.

Як зазначала в соцмережі радник голови Дніпропетровської ОДА Тетяна Губа, Олег Лисенко – мешканець села Кіровське (нова назва – Обухівка – “Н”) Дніпровського району. У нього залишилися дружина та маленька донечка. Батько воював в Афганістані.

Командиру взводу Лисенку було 27 років. У підлітковому віці Олег займався футболом, грав за дніпропетровський УФК в чемпіонаті України ДЮФЛ.

Тіло Олега привезли додому 3 грудня.

Як випливає з повідомлення 93 омбр, Лисенка вбив молодший сержант Олег Попов.

Як раніше інформувала “Новинарня” з посиланням на волонтера Романа Доніка, він “дочекався, коли товариші по службі поїхали у справах, поранив [командира на взводно-опорному пункті] з автомата, а потім добив ножем… Зібрав зброю й гранатомети, сів у БМП й намагався піти на ту сторону”.

Донік зазначав, що вбивця – “з Одеси, росіянин”. Прийшов через Красноармійський військкомат (зараз Покровськ, Донецька область – “Н”).

Одеське видання “Таймер” спростовує дані про походження вбивці з Одеси, вказуючи, що контрактник був саме з Донецької області. А причиною нападу на командира були нібито проблеми у відносинах між військовими підрозділу.

У базі даних “Вся Україна” є один Олег Олегович Попов – 1982 р.н., який на час створення бази був прописаний у смт Новгородське Донецької області (до 1951 року – Нью-Йорк).

Один із коментаторів на сторінці 93-ї омбр зазначає: “Этому мудаку 30 лет. Одесская область. Месяц назад умерла мать. На похороны не поехал. В начале 2015 года косил орков на [шахті] Бутовке”.
Інший дописував зазначає, що Попова “на похорон не пустили”.

Волонтер Роман Донік у новому дописі вказує: “Перебіжчик Попов Олег Олегович. За добу СБУ вже нарила ряд ознак, за якими можна говорити про те, що [він] вичікував слушного моменту і готувався досить давно”.

За словами Доніка, Попов в останні кілька місяців всю зарплату знімав із картки і тримав у готівці, хоча там (в АТО) витрачати нема на що.

Донік спростовує версію сайту “Інформнапалм” про диверсійно-розвідувальну групу бойовиків, яка нібито спричинила втрати в 93-й бригаді 1 грудня.

При цьому для багатьох коментаторів, зокрема з середовища ЗСУ, залишається не до кінця зрозумілою офіційна версія. Зокрема, виникає питання, де були інші бійці ВОПу, коли Попов убивав Лисенка, викрадав зброю та бойову машину піхоти і тікав на бік “ЛНР”.
Дехто припускає версію з “неякісною горілкою”.

У дописі прес-служби 93-ї бригади також сказано: “Вся техніка та зброя підрозділу, за винятком кулемета Попова, який той забрав з собою, зараз знаходиться там, де їй належить – на опорному пункті.
Наразі проводяться слідчі дії, порушено кримінальне провадження, реалізується низка профілактичних заходів, спрямованих на недопущення в майбутньому подібних трагічних інцидентів.
Командування та особовий склад 93-ї окремої гвардійської механізованої Харківської бригади висловлює глибоке співчуття рідним та близьким молодшого сержанта Олега Лисенка в зв’язку з трагічною загибеллю військовослужбовця”.




Нагадаємо, речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко 3 грудня відмовився коментувати розслідування подій на ВОПі на Бахмутській трасі 1 грудня, зазначивши, що відповідні пояснення має дати Військова служба правопорядку.

Читайте більше про НП 1 грудня:
У зоні АТО зрадник убив командира взводу і перейшов на бік “сепарів”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна