Янукович заявив, що не змінював курс на Європу, але  хотів включити в угоду про ЗВТ Росію

 

Екс-президент України Віктор Янукович заявив, що його уряд був ініціатором євроінтеграції та не змінював курс на Європу, а підписання угоди про асоціацію відклали для внесення змін на користь України. Про це він заявив під час допиту у справі беркутівців, інформує “Новинарня“.

За його словами, тоді Уряд встановив, що Україна багато втрачала за умовами цієї угоди. Він зазначив, що у випадку підписання угоди, Україна втратила б великий ринок Росії, зазначивши, що  вже 2013 році зазнали значних втрат в торгівлі з РФ.

З його слів Росія мала намір підписати угоду про зону вільної торгівлі з Європою, тоді він домагався включення України в цю угоду в обмін на аналогічне включення Росії в угоду про ЗВТ між Україною та ЄС .

“Ми добре розуміли, що якщо Росія не врахує наші інтереси під час підписання угоди з ЄС, то Україна сяде на шпагат, але ми не олімпійські спортсмени, тому ми звернулися до ЄС, щоб в угоду з Росією було включено пункт про Україну, і в аналогічні угоді ми включили б Росію. Ми призупинили цей процес, щоб знайти компроміс з двох-трьох сторін, але процес цей продовжився після Вільнюса і ми постійно намагалися знайти компроміс”, – сказав він.

Також він заявив, що ЗМІ некоректно подавали інформацію та позицію Уряду і президента про умови угоди, та неадекватно доносили інформацію до людей.

“Я робив все, що від мене залежить, щоб роз’яснити громадськості і людям, які вийшли тоді на Майдан. Я тоді сказав, що ми не змінювали напрямок євроінтеграції, а лише відклали її, щоб допрацювати і підписати таку угоду, яка відповідає українським інтересам”, – сказав він.

“Провокації, які відбулись 30 листопада не сприяли стабілізації ситуації в країні. Я завжди йшов мирним шляхом, я створював мирні моделі врегулювання кризи, я зустрічався зі студентами. Різні провокації, тільки загострили ситуацію. Я переконаний, що люди, які стояли на Майдані не винні у цьому, а винні радикали. Я впевнений, що то вони спровокували силові протистояння. Якби не вони, не було б війни на Донбасі та в Криму”, – додав він.

Також Янукович наголосив, що не думав про себе, а думав, як зробити людям добре.

Він заявив, що заяви ЄС про те, що після підписання угоди про асоціацію, МВФ надасть допомогу, були нещирими, бо в обмін вони вимагали підвищення тарифів та підвищення пенсійного віку.

“Я ніколи не думав, що мої опоненти підіть таким шляхом, які підуть на кровопролиття”, – заявив Янукович.

На запитання суду про адресу його проживання, екс-президент сказав: “Ростовська область…”. Проте уточнену інформацію адвокат передасть суду.

А на писатання чи притягувався він раніше до кримінальної відповідальності Янукович відповів заперечно.

Читайте також:
Луценко оголосив підозру Януковичу

Беркутівців доставили в суд, де мають допитати Януковича. Біля суду проходить мітинг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна