Збірна України завершила Паралімпіаду в Ріо з історичним досягненням: 117 медалей, 41 “золото”

 

Українські спортсмени завершили виступи на Паралімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро, завоювавши 117 медалей, із яких 41 – золота, 37 – срібних, 39 – бронзових.

Це найкращий результат наших атлетів з обмеженими фізичними можливостями в історії. Таким чином, команда України перевершила досягнення Паралімпіади-2012 у Лондоні. Тоді українці завоювали 84 медалі, з яких 32 були золоті.

У загальнокомандному заліку в Ріо збірна України посідає третю сходинку.
Попереду – китайці (105, 81, 51), Велика Британія (64, 39, 44). На четвертому місці паралімпійці США (40, 42, 30).

В останній день Паралімпіади, неділю, українці на сУарт не виходитимуть.
18 вересня змагатимуться спортсмени в таких видах спорту: легка атлетика  – всі види марафону, регбі на візках, волейбол сидячи (чоловіки).
А ввечері на стадіоні “Маракана” відбудеться урочиста церемонія закриття Ігор (трансляція у Києві – о 2:00 ночі 19 вересня, “UA:Перший”.

У суботу, останній для себе день змагань у Ріо, українці поповнили загальнокомандну скарбничку на 3 золоті (всі – у плаванні), 4 срібні та 4 бронзові медалі.

“Золото” взяв плавець Максим Веракса на дистанції 50 м вільним стилем.

Анна Стеценко, дебютантка Ігор, виборола вже третю золоту нагороду в Ріо, пропливши з паралімпійським рекордом дистанцію 100 м на спині.

Єлизавета Мерешко здобула свою четверту золоту нагороду зі світовим та паралмпійським рекордом на дистанції 100 м вільним стилем. Таким чином, Єлизавета стала найкращою  серед жінок цієї Паралімпіади і всіх попередніх, повідомляє прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України

Паралімпійська збірна України з плавання у загальному заліку цього виду спорту поступилася тільки команді Китаю і з 17 золотими медалями вперше посіла неофіційне друге місце (у Лондоні-2012 наші плавці були третіми, поступившись командам Китаю та Австралії).
Із 45 українських плавців нагороди виграли 32 (11 з них  – дебютанти Ігор).

Лідером серед чоловіків став харків’янин Максим Крипак, який виборов 5 золотих та 3 срібні медалі. Максим побив рекорд Віктора Смирнова з Донецька, котрий у 2004 році був найкращим у команді і чий рекорд досі ніхто не міг побити (5 золотих, 1 срібна та 1 бронзова медалі).
Серед чоловіків за Максимом йде дніпровець Денис Дубров – 3 золоті, 3 срібні та 2 бронзові нагороди, у полтавця Євгенія Богодайка – 3 золоті, 3 срібні та 2 бронзова медалі.

Найкраща серед жінок – представниця Херсонщини Єлизавета Мерешко – 4 золоті та 1 бронзова нагороди. Дніпрянка Анна Стеценко – друга серед жінок з результатом 3 золотих та 1 срібна нагорода.

“Феноменальний результат виступу  українських плавців за останній паралімпійський цикл  свідчить про позитивну динаміку розвитку паралімпійського  плавання  в Україні”, – зазначають в НКСІУ.

Читайте також:
Українські футболісти виграли “золото” Паралімпіади в Ріо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна