Порошенко відзначив орденами льотчиків-героїв АТО

 

Президент Петро Порошенко нагородив 5 військовослужбовців орденом “Богдана Хмельницького” ІІІ ступеня. Про це сказано в повідомленні прес-служби президента.

Також орденом “За мужність” ІІІ ступеня нагороджені 3 військовослужбовців, орденом “Данила Галицького” – 2 військовослужбовців і ще 2 – медаллю “За військову службу Україні”.

“Порошенко вручив нагороди військовим льотчикам за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку”, – сказано в повідомленні.

Серед нагороджених орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня  командир вертольоту вертолітної ланки вертолітної ескадрильї, підполковник В’ячеслав Печенюк.  В період з 13 квітня по 29 квітня 2014 року, з 30 червня по 2 серпня 2014 року, з 4 жовтня по 4 листопада 2014 року В’ячеслав Печенюк виконував бойові польотні завдання із забезпечення оперативного розгортання сил АТО в місті Ізюм Харківської області та місті Краматорськ Донецької області, зокрема повітряну розвідку з виявлення блокпостів, сил та засобів незаконних збройних формувань поблизу міст Слов’янськ та Краматорськ. Підполковник Печенюк виконував успішні перевезення, висадки та евакуації груп спецпризначення з майданчика Амвросіївка в район села Дяково та поблизу Саур-Могили. За час АТО виконав понад 110 бойових вильотів в райони Сонячного, Гранітного, Зеленопілля, Дачного, Волновахи, Іловайська. В умовах інтенсивної протидії засобів ураження незаконних збройних формувань, евакуював із зони бойових дій близько 170 поранених військовослужбовців.

Орденом “За мужність” ІІІ ступеня нагороджено командира вертольоту вертолітної ланки вертолітної ескадрильї, майора Сергія Шингура. В період з 19 квітня по 9 червня 2014 року, з 3 вересня по 4 жовтня 2014 року Сергій Шингур виконував бойові польотні завдання повітряної розвідки з виявлення незаконних блокпостів, сил та засобів незаконних збройних формувань, на вогневе ураження противника поблизу Слов’янська, Краматорська, Амвросіївки, Сонячного, Гранітного, Новоукраїнки, Дачного, Волновахи, Зеленопілля, Кожевні, Докучаївська, Торецька, Новомлиновки.

Зокрема, 3 червня 2014 року майор Шингур виконав два бойових польоти на прикриття висадки спецгруп в районі міста Лиман, та вогневе ураження блок-посту і угруповання бойовиків в районі селища Райгородок в умовах інтенсивного обстрілу зі стрілецької зброї з боку бойовиків, чим забезпечив прорив колони техніки Збройних Сил України. За час АТО Сергій Шингур виконав понад 120 бойових вильотів в райони Сонячного, Гранітного, Зеленопілля, Дачного, Іловайська, в умовах інтенсивної протидії засобів ураження незаконних збройних формувань, евакуював з зони бойових дій близько 150 поранених військовослужбовців.

Орденом Данила Галицького нагороджено старшого льотчика вертолітної ланки вертолітної ескадрильї, майора Дениса Соболєва. В період з 7 травня по 16 червня 2014 року, з 2 серпня по 3 вересня 2014 року Денис Соболєв виконав понад 100 бойових вильотів в умовах інтенсивної протидії засобів ураження незаконних збройних формувань, евакуював з зони бойових дій понад 120 поранених військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань в районах Амвросіївки, Сонячного, Гранітного, Краматорська, Волновахи Донецької області.

5 серпня 2014 року майор Соболєв отримав бойове завдання на евакуацію поранених військовослужбовців, які знаходились в районі селища Максимівка Донецької області, яка знаходиться на території, контрольованій незаконними банд формуваннями. Після евакуації поранених, двоє з яких були в тяжкому стані, прийняв рішення про політ на майданчик Новомлинівка, де знаходився польовий госпіталь. Завдяки його грамотним діям та оцінці обстановки, поранені вчасно отримали медичну допомогу.

Медаллю “За військову службу Україні” нагороджений льотчик-оператор вертолітної ланки вертолітної ескадрильї, лейтенант Олександр Нечипоренко. В період з 28 травня по 30 червня 2014 року, з 2 серпня по 3 вересня 2014 року в складі екіпажу Олександр Нечипоренко виконував бойові польотні завдання повітряної розвідки з виявлення незаконних блокпостів, сил та засобів незаконних збройних формувань, на вогневе ураження противника  поблизу  Слов’янська, Краматорська, Амвросіївки, Сонячного, Гранітного, Новоукраїнки, Дачного, Волновахи, Зеленопілля, Кожевні, Докучаївська, Торецька, Новомлинівки Донецької області.

3 червня 2014 року лейтенант Нечипоренко виконав два бойових польоти на прикриття висадки спецгруп в районі міста Лиман та вогневе ураження блок-посту і угруповання бойовиків в районі селища Райгородок, чим забезпечив прорив колони техніки ЗСУ.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №331/2016

Про відзначення державними нагородами України

За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку постановляю:

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

ГНИЛИЦЬКОГО Тараса Володимировича – підполковника

НЕЧИПОРЕНКА Віталія Сергійовича – підполковника

ПЕЧЕНЮКА В’ячеслава Олександровича – підполковника

РОГАНЧУКА Андрія Вікторовича – підполковника

УДОВІЧЕНКА Олексія Миколайовича – підполковника

Нагородити орденом “За мужність” III ступеня

КОЦЯ Ігоря Богдановича – капітана

ТОПОРІНА Дмитра Валерійовича – майора

ШИНГУРА Сергія Васильовича – майора

Нагородити орденом Данила Галицького

СОБОЛЄВА Дениса Олександровича – майора

ЯРЕМЕНКА Ігоря Віталійовича – полковника

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

НЕЧИПОРЕНКА Олександра Сергійовича – старшого лейтенанта

ПРИГОРНИЦЬКОГО Віталія Валентиновича – капітана.

Президент України  П.ПОРОШЕНКО

16 серпня 2016 року

Читайте також:
Порошенко нагородив орденами начГенштабу Муженка і сина командувача Нацгвардії

Президент нагородив бійців Сил спецоперацій у їх День. УКАЗ

Порошенко нагородив 74-х героїв АТО, дев’ятьох посмертно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна