В ЄС вважають систему е-декларування повністю готовою до повноцінного запуску

 

Європейський союз сумнівається в об’єктивній експертній оцінці під час винесення рішення про відмову у сертифікації системи електронних декларацій та зазначає, що запуск системи  в тестовому режимі має обмаль сенсу і може стати контрпродуктивним. Про це сказано в заяві представництва Євросоюзу та посольств країн-членів ЄС у Києві щодо запуску в Україні електронної системи декларування без сертифікації.

“Електронна система декларування статків, яку Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило 15 серпня, не була сертифікована у належний спосіб; таким чином вона не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, що повинні бути наслідком подання неправдивих декларацій. Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним”, – сказано в заяві.

В ЄС вважають, що невдала видача технічного сертифікату вчасно спричинена технічними недоліками, є протилежним до публічних заяв, зроблених ПРООН та іншими надійними експертами.

“Вони чітко підкреслюють: система повністю відповідає міжнародним стандартам та вже зараз може бути використана для збору та публікації декларацій в абсолютно законний спосіб. Це — завдання, що його наразі має виконати НАЗК”, – підкреслюється в заяві.

Представники ЄС наполягають, аби українська влада на всіх рівнях без зволікання владнала решту технічних і адміністративних питань – згідно з відповідними зобов’язаннями між Україною та ЄС.

“Нездатність швидко розв’язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, що підтримується Євросоюзом”, – наголошується в заяві.

Читайте також:
Держспецзв’язок не буде сертифікувати систему е-декларування з її недоліками

РНБО спростовує причетність Турчинова до зриву запуску е-декларування

Міністр інфраструктури назвав “ганьбою” е-декларування без сертифікату й готовий подати звіт повторно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна