Заступник голови Меджлісу розповів, навіщо ФСБ змушує його до психіатричної експертизи

 

На четвер, 11 серпня, окупаційна влада Криму запланувала засідання суду щодо примусового відправлення заступника голови Меджлісу кримськотатарського нараду Ільмі Умерова до психіатричного стаціонару для проведення судово-психіатричної експертизи.
Про це стало відомо після оприлюднення Умеровим листа від ФСБ Росії, датованого 8 серпня.

лист Умерову від ФСБ

Ільмі Умерова змушують самостійно прибути 11 серпня для участі в судовому засіданні Київського райсуду м. Сімферополь.

“Логіку окупаційної влади я пояснити не можу. Я не можу зрозуміти, чому це відбувається”, – сказав Умеров у коментарі каналу “112 Україна”.

“У рамках слідчих заходів слідчий [ФСБ] виносив постанову про проведення амбулаторно психіатричної експертизи. Я трошки порадився з адвокатами і з’ясував, що це справа добровільна й необов’язкова, тому я цю експертизу не проходив. Тепер слідчий подає в суд відповідне клопотання, про яке мене вчора повідомили. Тепер хочуть у примусовому порядку провести цю експертизу”, – розповів Умеров.

Заступник голови Меджлісу сказав, що раніше вважав, ніби ФСБ хоче отримати висновок про його психічну адекватність, аби під час розгляду по суді Умеров “не косив”.
Тепер Ільмі припускає, що мета ФСБ може бути кардинально протилежна: визнати Умерова психічно неосудним (“невменяемым”) і таким чином дискредитувати його й орган, який він представляє.

Він упевнений, що “рішення суду буде 100% на підтримку слідчого й прокурора”, й готовий оскаржувати таке рішення в судах інших інстанцій.

Як відомо, Ільмі Умеров був затриманий в анексованому Росією Криму 12 травня. Управління ФСБ по Криму порушило кримінальну справу за ст. 280.1 КК РФ щодо Умерова за його висловлювання в ефірі кримськотатарського телеканалу ATR – його звинувачують у публічних закликах і діях, спрямованих на зміну територіальної цілісності РФ.
Умерова взяли на підписку про невиїзд, його захист взяв на себе адвокат Марк Фейгін.

Читайте також:
Затриманий заступник голови Меджлісу пояснив, чому в окупантів Криму почалася істерія

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна