ГПУ підозрює Єфремова у причетності до створення “ЛНР”. Луценко дає йому шанс реабілітуватись

 

Генеральна прокуратура України підозрює колишнього депутата Верховної Ради Олександра Єфремова (фракція Партії регіонів) в організації й сприянні створенню терористичної організації “Луганська народна республіка”. Про це на брифінгу сказав генеральний прокурор Юрій Луценко

Крім того, Єфремов підозрюється у вчиненні у заволодінні майном “Луганськвугілля” шляхом зловживання службовим становищем за ст. 191 ч. 5 КК України.

Наразі з Єфремовим проводяться необхідні процесуальні дії, заплановані інші слідчі дії, в тому числі обшуки.

Текст підозри громадянину Єфремову буде оголошений протягом 24 годин відповідно до чинного законодавства, протягом 72 годин він буде доставлений до суду для обрання міри запобіжного заходу.

Зазначається, що статті, які інкримінуються Єфремову, відповідно до ст. 176 КПК України, не передбачають застави або домашнього арешту як міри запобіжного заходу.

Генеральна прокуратура України буде клопотати про арешт терміном на 2 місяці для проведення досудового слідства.

“Я поставив задачу перед слідством оцінити діяння Єфремова не за його заявами, а за його конкретними діям. У зв’язку із цим ми багато працювали із різними свідками. Буквально тиждень тому ми отримали прямі свідчення про роль Єфремова в організації так званої “ЛНР”, і ці свідчення закріплені свідком у суді. Нам відомо про те, що оточення Єфремова виходило на адвокатів цього свідка, і по прибуттю громадянина Єфремова в Україну для участі в суді за законами 16 січня, які вони постійно зривають через хворобу обвинувачуваних, очевидно, що він отримав інформацію про новий підхід слідства, коли судитимуть не за словами, а за ділами”, – сказав Луценко.

Луценко заявив, що особисто пов’язує його спробу сьогоднішньої втечі із тим, що він знав про наявність прямих показів проти нього, і хотів сховатися від українського правосуддя.

Він також додав, що є достатньо багато доказів участі Єфремова в організації терористичного угрупування “ЛНР”.

“У зв’язку із цим хотів би проінформувати населення України про те, що в ГПУ відкривається пряма телефонна (+38-044-596-72-01) та електронна ([email protected], [email protected]) лінії для тих громадян, хто мають прямі дані про організацію сепаратистських референдумів та фінансування терористичних організацій “лнр” та “днр” на території України. Кожен, хто особисто бачив чи чув про дії тієї чи іншої особи в організації референдумів, що посягнули на територіальну цілісність України, про організацію захоплення державних установ та організацію сепаратистських воєнізованих угрупувань, прошу повідомляти слідчим свої контакти на вказані лінії ГПУ”, – зазначив Луценко.

Наразі Єфремова доправлено в слідчий ізолятор СБУ, де зараз із ним відбуваються слідчі дії. Протягом 24 годин затриманий та його адвокати отримають текст підозри. Слідство робить все можливе, аби довести підозри в суді.

“З моєї точки зору, громадянин Єфремов є дуже цінним свідком, який може дати свідчення про те, як розвивалися події на початковому етапі неоголошеної війни Росії проти України”, – сказав генпрокурор.

Водночас Луценко заявив, що має намір запропонувати Єфремову укласти угоду зі слідством.

“Я поставлю завдання слідству після ймовірного арешту Єфремова запропонувати йому угоду зі слідством. Це не дозволить йому піти від відповідальності, я в цьому глибоко переконаний, але якщо громадянин Єфремов дасть показання про відомі йому плани керівництва РФ на самому початку розв’язування агресії проти України, про тих, хто перший завозив російських бойовиків на територію Луганська для захоплення приміщення СБУ, а потім обласної адміністрації, про те, хто фінансував… Думаю, що слідство врахує його показання. Якщо він думає про майбутнє своєї країни, думаю, йому слід піти на таку угоду””, – сказав Луценко.

Читайте також:
Єфремова зняли з літака й затримали в справі про посягання на територіальну цілісність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна