Адвокат Автомайдану виступив проти ВРЮ, яка зберегла на посаді одіозну суддю

 

Роман Маселко
член колегії Адвокатської дорадчої групи (адвокати Небесної Сотні і Євромайдану), адвокат ГО ВО “Автомайдан”, член Ради громадського контролю при НАБУ

Вища рада юстиції знову виправдала суддю Майдану! (FB)

Вища рада юстиції вкотре підтвердила сумнів у своїй спроможності провести справжнє очищення судової влади.

14 липня ВРЮ вирішила, що суддя Шевченківського районного суду м. Києва Козятник Людмила Григорівна, яка [в 2014 році] позбавила прав керування Ніну Зеніч та ще чотирьох водіїв за поїздку до Межигір’я на підставі сфальсифікованих документів, є невинною і не може бути звільнена.

Цю справу в часи майдану вів я. Зеніч звинувачували, що вона не зупинилась там, де її взагалі не було. Суд тривав три години. Ми надали вичерпні докази невинуватості водія. Виступили шестеро (!) свідків, які чітко судді пояснили, що вони взагалі не їхали там, де їх начебто зупиняли.

Допитали й інспектора Пікожа, який в основному казав – “не пам’ятаю” та “я не буду відповідати”.

Це треба було бачити, як суддя захищала інспектора та нападала на свідків захисту і вишукувала найменші неточності у свідків, але не давала дізнатись деталі у інспектора. Усі клопотання про витребування додаткових доказів були відхилені.

Але рішення Козятник відзначилось особливим цинізмом. У суді було встановлено, що водій має двох малолітніх дітей. Одна дитина – інвалід, яку постійно треба возити до лікарів. Забрати у мами права означало позбавити дитину належного лікування, і це проговорювалось у суді.

Суддя “врахувала” цей факт. У постанові так і написала: суд бере до уваги, що Зеніч має двох малолітніх дітей… і тому застосувала максимальну санкцію – 6 місяців позбавлення прав.

Підтримка ВРЮ такого цинічного судді є дуже “хорошим” сигналом для суддів на старті масових конкурсів на посади суддів.

До речі, саме Ніна Зеніч була потерпілою, яка ще в часи Майдану знайшла мужність вийти зі мною на прес-конференцію та голосно заявити про факти масштабних фальсифікацій і упередженості суддів. Нагадую – тоді масово палили автомобілі активістів і такий крок міг мати конкретні наслідки.

Відео:

З тієї прес-конференції минуло 2,5 року і от результат – факти фальсифікації підтверджено, а суддя невинна!

Я ще раз акцентую увагу на роль ВРЮ. Особливістю тієї справи є те, що підставою для її розгляду став висновок Вищої кваліфікаційної комісії суддів, відповідно до якого суддя Козятник у цьому випадку порушила присягу і має бути звільненою.

Наголошую: ВККС вирішила, що Козятник порушила присягу, а ВРЮ – що суддя нічого не порушувала.

Це вже дуже тривожний сигнал. Якщо можна ще погодитися з певним радикалізмом Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (ТСК), яка в основному вирішувала звільнити суддів, то ВККС у цьому точно не була помічена. Тобто ВРЮ вирішила продемонструвати особливо м’який підхід до суддів.

Вища рада юстиції вкотре підтвердила свою порочну практику – “одне порушення прощається, яким би тяжким воно не було”.
Це вже відпрацьовано на таких суддях, як Санін, Чаус, Трубніков, Бугіль, Захарчук та ін.

При цьому ВРЮ закриває очі на інші рішення, які виносили такі судді (Козятник виносила ще 4 аналогічних рішення). Наступним у черзі на виправдання буде суддя Кицюк, де ВРЮ розглядає лише 1 епізод.

Раніше ВРЮ підтверджувала 63% рішень ТСК про звільнення суддів. Я переконаний, що зараз ВРЮ взяла курс на суттєве зменшення проценту звільнених.

Якщо так піде надалі, то лише незначна частина з приблизно 330 “суддів Майдану” буде звільнена.

Чим ближче до отримання ВРЮ повноважень на звільнення та призначення суддів, тим менше у мене довіри у готовності та спроможності ВРЮ забезпечити справжню реформу.

Тому дуже важливо ще раз уважно придивитися до діючих членів ВРЮ і тих, які будуть обиратися. Саме вони вирішуватимуть, яким буде наше правосуддя найближчі десятиліття і кому будуть служити нові судді – праву чи владі.

Читайте також:
Адвокат Майдану: Чи можливий діалог громадськості та суддів,
якщо судді залишаються скомпрометованими?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна