Точка відліку до звільнення: суд у Грозному оголосив вирок Карпюку і Клиху

 

Верховний суд Чечні в Грозному виніс вирок громадянам України Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, яких визнали винними в участі в бойових діях на боці чеченських сепаратистів у 1990-х роках. Як повідомив адвокат Ілля Новіков, Карпюк отримав 22 з половиною роки колонії, Клих — 20 років.

“Але, як ми вчора з’ясували (у випадку з Надією Савченко), іноді ці слова на папері значать менше, ніж нічого”, – зазначив адвокат у “Твіттері”.

Як повідомив журналіст Антон Наумлюк, вердикт виніс суддя Верховного суду Чеченської Республіки Вахіт Ісмаїлов.

Обидва українці підписали заяву про подання апеляції на неправосудне рішення.

Нагадаємо, 19 травня, у столиці Чечні Грозному колегія суддів визнала колишніх УНСОвців Карпюка і Клиха винними в участі в бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років.
Державне обвинувачення Росії вимагало для Карпюка 22,5 роки колонії суворого режиму, для Клиха – 22 роки.

Адвокат Ілля Новіков раніше заявляв, що українці не відбуватимуть покарання, яке їм винесе російський суд.
Як і для Савченко, винесення вироку Карпюку й Клиху стане відправною точкою для переговорів щодо їх звільнення, сказав Новіков в ефірі телеканалу “112 Україна”.

Як відомо, в березні 2014 року на кордоні з Чернігівщиною російськими прикордонниками з ФСБ був затриманий заступник голови Української національної асамблеї Микола Карпюк, який прямував до Москви для політичних переговорів щодо розв’язання кримської кризи.

Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації – в місті Орел, коли він, український журналіст, екс-член УНА-УНСО, приїхав у гості до вагітної дівчини.

Обвинувальні свідчення проти них під тиском дав інший українець, Олександр Малофєєв.

Тривалий час в Україні нічого не знали про місце їх перебування. Чоловіків піддавали тортурам і надалі переховували, щоб зійшли сліди катувань.

Російські слідчі стверджують, що в 1994 року Карпюк разом із Дмитром Корчинським та членами УНА-УНСО прибув на територію Чечні нібито “здійснювати напади та вбивства громадян, військовослужбовців збройних сил РФ, а також співробітників правоохоронних органів”. Крім того, в слідчому комітеті РФ заявляють, що Карпюк спільно з Олександром Музичком очолив загін під назвою “Вікінг”, до якого також нібито увійшли Дмитро Ярош та Станіслав Клих.

Підсудні та свідки захисту заявляють, що Микола Карпюк і Станіслав Клих взагалі не були в Чечні.

Матеріали обвинувачення проти них базуються на свідченнях ще одного фігуранта – Олександра Малофєєва, який обмовив співвітчизників під тортурами.

Водночас російська сторона обвинувачувала в участі в Першій чеченській війні також екс-прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Тоді як реальний учасник бойових дій проти федеральних військ РФ Рамзан Кадиров – зараз Герой Росії та президент Чеченської республіки.

 

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Карпюка і Клиха політичними в’язнями.

Нагадаємо, військову Надію Савченко в Росії незаконно засудили до 22 років ув’язнення.

Читайте також:
Політв’язню Клиху в Чечні дають психотропні препарати.
Суд над ним і Карпюком відклали на місяць, не дозволивши виступити родичам

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна