Парламент Бразилії підтримав імпічмент президента. Вона називає це заколотом

 

Нижня палата парламенту Бразилії в неділю, 17 квітня, проголосувала за імпічмент президента країни Ділми Руссефф.
За імпічмент виступили 367 депутатів (необхідний мінімум для ухвалення такого рішення становить дві третини від складу нижньої палати – 342 голоси), повідомляє The Wall Street Journal. “Проти” висловилися 137 парламентаріїв. Ще семеро утрималися, а двоє були відсутні на цьому історичному засіданні.

Голосування тривало більше шести годин. За процедурою, кожен депутат мав підійти до мікрофона і протягом 10 секунд оголосити про своє рішення.
Але більшість законодавців значно перевищували відведений регламентом час. Засідання транслювали в прямому ефірі у прайм-тайм усі головні телеканали країни. І політики скористалися такою можливістю попіаритися, виступити з гучними заявами й навіть “передати привіт” сім’ї чи виборцям.

Тепер долю президента має вирішити верхня палата парламенту – сенат. Якщо більше ніж половина сенаторів схвалить початок процесу імпічменту, Руссефф буде відсторонено від посади на 180 днів, протягом яких парламент розглядатиме її справу.

У цей період країну очолить віце-президент Мішел Темер. Він же залишиться на посту глави держави аж до планових виборів 2018 року, якщо за результатами розгляду справи сенат вирішить таки відправити Руссефф у відставку.

Саме Темер, на думку прихильників чинної президентки, і стоїть за ініціюванням процедури імпічменту.
Сама глава держави заявила, що проти неї розгортається змова з метою державного перевороту. І також натякнула на причетність до неї віце-президента.

Голосування в нижній палаті парламенту відбувалося на тлі багатотисячних акцій як на підтримку, так і з вимогою відставки Руссефф, що проходили по всій країні.

 

Опозиція звинувачує Ділму Руссефф у тому, що вона приховувала реальний бюджетний дефіцит країни, а також знала про корупційні схеми, які використовуються для виведення грошей із найбільшої нафтової компанії країни Petrobras.
Президент ці звинувачення відкидає.

Ділма Руссефф обіймає посаду президента Бразилії з 1 січня 2011 року. На президентських виборах восени 2014-го її було переобрано на другий термін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна