Генпрокуратура закрила одне з трьох кримінальних проваджень проти Єфремова

 

Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження щодо екс-“регіонала” Олександра Єфремова щодо розпалювання ворожнечі, а суд виніс рішення про повернення йому застави в сумі 60 900 гривень.
Таке рішення ухвалила слідчий суддя Печерського суду Кристина Тарасюк 24 березня, про що стало відомо лише ввечері 31 березня.

Згідно з текстом ухвали,  захист Єфремова звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про повернення застави у зв’язку з закриттям кримінального провадження.

Виходячи з тексту ухвали, прокурор Зимогляд “проти задоволення заяви і повернення застави не заперечував”.

“Постановою прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Зимогляда В. М. від 16.02.2016 вищевказане кримінальне провадження закрито за відсутністю в діях Єфремова складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 161 Кримінального кодексу України”, – сказано в ухвалі суду.

Згадана стаття КК передбачає “порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії”, якщо ці “дії були вчинені організованою групою осіб або спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки”. Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

У тексті ухвали також зазначається, що заставу вносила дружина підозрюваного.

“Слідчий суддя ухвалив повернути заставу в розмірі 60 900 грн., внесену нею (дружиною Єфремова) згідно ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 25.02.2015 на депозитний рахунок суду як застава за підозрюваного Єфремова в кримінальному провадженні № 22014000000000509 від 04.114.2014 за підозрою його у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України”, – зазначено в ухвалі.

Як відомо, це один з трьох епізодів, які інкримінують Єфремову. Підозра Єфремову у цьому провадженні не пред’являлася.

“Справу проти Єфремова закрито. Прокурор Зимогляд закрив кримінальне провадження. Мотивація – відсутність в діях Єфремова складу злочину. ГПУ закрило справу, суд повернув заставу… Таку Генпрокуратуру разом із Печерським судом потрібно зруйнувати, як Бастилію”, – написав у соцмережі з цього приводу радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Речник Генпрокурори Владислав Куценко в ефірі каналу “112 Україна” повідомив, що стосовно Олександра Єфремова було закрито тільки одне провадження, що ж до інших, ГПУ не відмовляється від обвинувачення.

“Я хочу всіх заспокоїти. Кримінальну справу, пов’язану з Єфремовим вже передано до суду з обвинувальним актом Генпрокуратори. За диктаторських законами, ви це пам’ятаєте. І ніхто від обвинувачення не відмовляється. На звинуваченнях ми наполягаємо. Прокурори будуть присутні в суді і підтримувати держзвинувачення по Єфремову. У нас достатня доказова база, щоб наш обвинувальний акт був сприйнятий судом. І ми будемо наполягати на обвинувальному висновку з реальним терміном покарання. Щодо Єфремова було порушено кілька кримінальних проваджень. І те, що відноситься до сьогоднішніх заяв, це пов’язано тільки з одним з епізодів – розпалюванням національної ненависті”, – розповів Куценко.

У справі Єфремова є ще два провадження, нагадує “Українська правда“:

заволодіння державними грошовими коштами (за заявою Центру протидії корупції N42014000000000628, тиск на службових осіб ДП “Луганськвугілля”, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави). Розслідування триває вже 18 місяців, підозри Єфремову немає;
– голосування “диктаторських законів” (N42015000000001495, скоєння злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України, щодо організації голосування у Раді 16 січня за “диктаторські закони”). Саме за цей  епізод Єфремову винесли спочатку підозру, а потім – обвинувальний акт.

Раніше прокурор ГПУ Владислав Куценко заявив, що у справі проти екс-нардепа від Партії регіонів Олександра Єфремова має місце “судовий саботаж”, а судді затягують її розгляд.

ОНОВЛЕНО. Начальник управління спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк розповів, чому Олександра Єфремова більше не звинувачують у розпаленні національної ворожнечі.
“Справа стосувалася публічних виступів Єфремова у період лютого – квітня 2014 року. За результатами розслідування, саме за фактом розпалювання міжнаціональної ненависті, її закрито. За висновками ескпертизи, саме такого різновиду злочину в цьому немає. Але ці заяви перевіряються у загальному контексті розслідування великої справи щодо сепаратизму. Їм ще дадуть оцінку”, – пояснив Горбатюк в ефірі “Еспресо”.

Він також розповів і про інші провадження, відкриті проти Єфремова.
“Одне з проваджень – щодо зловживання службовим становищем і прийняття диктаторських законів – було завершене ще у вересні. На жаль, суд і досі не прийшов до розгляду цієї справи. Інша справа – про вплив на тендерні процедури вугледобувної промисловості у Луганській області, де багато тендерів вигравали підприємства, які пов’язують з Єфремовим – розслідується. Оскільки підприємства, люди і документи знаходяться в Луганській області, розслідування ускладнюється і його не вдається завершити”, – сказав Горбатюк.

Нагадаємо, 28 липня 2014 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Єфремова за фактом зловживання владою. Прокуратура також висувала йому обвинувачення в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і фінансуванні сепаратизму, однак Печерський суд не знайшов складу злочину за цими обвинуваченнями.
16 лютого 2015 року Печерський райсуд заарештував Єфремова з альтернативою у вигляді виплати застави у 3,6 млн. грн. Колишній віце-прем’єр-міністр Борис Колесников вніс за нього заставу, і Єфремова відпустили.
Домашній арешт Єфремова закінчився 1 листопада 2015 року.
30 листопада 2015 року Печерський райсуд відмовився почати розгляд справи Єфремова і повернув Генпрокуратурі обвинувальний акт.
Наприкінці лютого 2016 року Печерський районний суд Києва звернувся у Апеляційний суд Києва з проханням змінити територіальну підсудність справи проти колишніх депутатів Верховної Ради Єфремова, Олександра Стояна (ПР) та Сергія Гордієнка (КПУ).
Апеляційний суд Києва передав справу проти колишніх нардепів Солом’янському районному суду столиці.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна