Не теракт, а старе кохання. Чоловік, який захопив літак “Єгипетських авіаліній”, здався поліції Кіпру

У Єгипті сталася чергова надзвичайна подія, пов’язана з авіацією. Сьогодні, 29 березня, літак Airbus 320 авіакомпанії Egypt Air, який виконував внутрішній рейс із Александрії до Каїра, був захоплений одним із пасажирів.
Викрадач, погрожуючи екіпажу підірвати “пояс шахіда”, висунув вимогу летіти на Кіпр. Пілоти підкорилися й посадили судно в аеропорту міста Ларнака.

Після кількох годин переговорів влада Кіпру офіційно заявила про звільнення всіх заручників та арешт викрадача літака.
На кадрах відеотрансляції з аеропорту видно, як чоловіка, який вийшов із літака з піднятими руками, ведуть під конвоєм поліцейські.

Після повідомлення про викрадення літака перше припущення було очевидним – ідеться про черговий терористичний акт. Проте виявилося, що насправді на такий шалений вчинок “терориста” могло штовхнути кохання.

“Ця ситуація не має стосунку до тероризму. Чи пов’язана вона з жінкою? Завжди є жінка, з якою все пов’язано…” – з відповіді президента Кіпру Нікоса Анастасіадіса на запитання про події в Ларнаці під час прес-конференції в Нікосії.

Принаймні за попередньою інформацією, яку наводить CNN із посиланням на речника міністерства транспорту Кіпру, викрадача “потягло” в цю країну, бо там мешкає його колишня дружина.

Після певної плутанини, в ході якого у викраденні спершу звинуватили пасажира рейсу з подвійним громадянством Єгипту і США, було названо нібито вже точне ім’я зловмисника – 52-річний Сеїф Ель Дін Мустафа.

За інформацією сайту Cyprus Mail, він жив на Кіпрі до 1994 року.

Видання додає свідчення очевидців, які запевняють, що викрадач кинув на злітну смугу аеропорту листа арабською мовою, попросивши, щоб його передали “колишній” – 51-річній жінці на ім’я Марина.
Окрім того, він висловив бажання поговорити з нею, тож поліція знайшла Марину й привезла на летовище.

Перед тим зловмисник відпустив із літака переважну частину пасажирів, але станом на 13:00 на борту залишалася певна кількість заручників. Яких чомусь виявилося складно порахувати – авіакомпанія, міністерство транспорту Єгипту, місцеві та світові інформагенції наводять різні цифри.

За різними даними, у викраденому літаку перебувало від 55 до 81 людини.
У самій авіакомпанії Egypt Air повідомили, що йдеться про 55 пасажирів, 7 членів екіпажу й 8 “додаткових” членів екіпажу.

Після того, як більшість людей із дозволу викрадача вийшла з лайнера, влада Кіпру прозвітувала про те, що “як виглядає, було звільнено 49 пасажирів“.

Про те, що всередині після цього ще залишалися заручники, відомо точно. Але скільки саме, різні джерела рахували по-різному (7, 8, 12).
Міністр цивільної авіації Єгипту Шеріф Фаті Атейя на прес-конференції в Каїрі заявив, що йдеться про трьох пасажирів і чотирьох членів екіпажу.

З’явилися також повідомлення про те, що пояс із вибухівкою, якою викрадач погрожує, насправді є лише муляжем. “Але ми виходимо з того, що він справжній”, – заявив Атейя.

 

Аеропорт Ларнаки вже не вперше приймає літаки із заручниками.

У жовтні 1977 року четверо членів Народного фронту визволення Палестини захопили рейс авіакомпанії “Люфтганза”, що прямував із міста Пальма-де-Мальорка до Франфурта. На борту було 86 пасажирів та членів екіпажу. На вимогу терористів літак послідовно приземлявся в Римі, Ларнаці, Бахрейні та Дубаї, а завершив свій політ в аеропорту Могадішо (Сомалі), де його штурмував німецький спецназ. Усіх заручників було звільнено, трьох терористів убито, четвертого заарештували.

У лютому 1978 року в Ларнакському аеропорту відбувся бій між єгипетським спецназом та Національною гвардією Кіпру під час спроби штурму літака “Кіпрських авіаліній”, на борту якого двоє терористів утримували 15 заручників (включно з 4 членами екіпажу). Усіх їх було звільнено, а терористів, яких британські пілоти переконали здатися, заарештували.
Це були двоє громадян Йорданії та Кувейту, які напередодні в готелі “Хілтон” у столиці Кіпру Нікосії застрелили журналіста Юссефа Себаї – редактора популярної єгипетської газети і друга тодішнього президента Єгипту Анвара Ель Садата. При цьому вони захопили в заручники 50 учасників конференції спонсорованої Росією Організації солідарності народів Азії та Африки, на якій Себаї саме мав виступити. Усіх жінок та делегатів неарабського походження зловмисники невдовзі відпустили. Під час переговорів із силовиками терористам із рештою заручників було надано літак, якому дозволили знятися в повітря. Однак спершу Лівія, а потім Сирія, куди вимагали летіти загарбники, відмовили лайнеру в посадці. Після кількох годин у повітрі літак вимушено повернувся в аеропорт Ларнаки.
Влада Єгипту відправила туди загін командос на борту транспортного літака C-130E, щоб визволити єгипетських заручників. Кіпр дозволив посадку, але попередив, що з терористами ведуть переговори, заборонивши іноземному спецназу будь-які активні дії. Попри це, єгиптяни без дозволу почали атаку на захоплений лайнер. Кіпрські нацгвардійці вступили з ними в перестрілку, в результаті якої загинуло 15 єгипетських командос, включно з екіпажем C-130E, у ніс якому влучила граната.
Дипломатичні відносини між Кіпром та Єгиптом фактично припинилися до 1981 року, коли було вбито єгипетського президента Садата. Президент Кіпру Спірос Кіпріану приніс Єгипту вибачення, наголосивши, що не міг дозволити іноземному спецназу операцію на кіпрській території.

У квітні 1988 року літак терористи викрали лайнер компанії “Кувейтські авіалінії”, що прямував із Бангкока до Кувейту. Спершу викрадачі вимагали від екіпажу летіти в Мешхед (Іран), а згодом – у Ларнаку. Після приземлення в кіпрському аеропорту зловмисники впродовж чотирьох днів вели переговори з представниками місцевої влади із залученням Організації визволення Палестини, під час яких було звільнено більше десяти заручників.
Однак потім терористи застрелили двох пасажирів із Кувейту, викинули їхні тіла на злітно-посадкову смугу й під загрозою “повільного вбивства” решти заручників висунули вимогу повної заправки літака. Її було виконано, після чого лайнер полетів до Алжиру, де переговори з викрадачами тривали ще тиждень.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна