До КС надійшло подання щодо неконституційності закону про “партійну диктатуру”

 

Народні депутати просять Конституційний Суд розглянути конституційність змін до закону про вибори народних депутатів, який запроваджує так звану “партійну диктатуру”.
Про це повідомляє прес-служба  Конституційного суду.

Подання надійшло від 49 народних депутатів 22 березня й передане на вивчення до секретаріату КС.

У поданні депутати висловлюють думку щодо неконституційності статті закону, яка дозволяє після оголошення результатів виборів виключати кандидатів із виборчого списку за рішенням з’їзду партії.

Депутати наголошують, що словосполучення, використане у Конституції – “результати народного волевиявлення, отримані через вибори”, пояснюється законом про вибори, де вказано, що результатом виборів, зокрема є визначення в порядку черговості у виборчих списках партій осіб, обраних депутатами від партій.

“Результати народного волевиявлення, отримані через вибори” – це  ніщо інше як схвалення та підтримка виборцями списку кандидатів від певної політичної партії, його персонального складу та черговості”, – зазначено в поданні.

“Тому, якщо після оголошення результатів виборів з’їзд на власний розсуд вносить зміни до списку кандидатів, який було підтримано під час голосування, – це означає, що з’їзд партії фактично перебирає на себе повноваження народу як єдиного джерела влади, змінює рішення, прийняте виборцями та змінює результати цих виборів”, – сказано в документі.

Читайте також:
Закон про “партійну диктатуру” підписано. Більше не голосуйте за Порошенка!

Ляшко першим реалізував новий закон про “партійну диктатуру”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна