Поліція випустила в шалене BMW не 77 куль, а 34. Прокуратура ж іде “шляхом таврування”

 

Під час переслідування автомобіля BMW у Києві в ніч на 7 січня поліцейські використовували загалом 34 набої, а не 77, як потім їм “приписали”.
Про це в своєму блозі на сайті “Еспресо TV” написав прес-секретар Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.

“Категорично спростовую “качку” про 77 пострілів під час нічної гонитви за горезвісним BMW. Насправді, троє лейтенантів поліції разом використали 34 набої: один зробив один постріл, другий – 22, третій – 11. Це включно із попереджувальними пострілами”, – повідомив Шевченко.

“Переконаний: зараз не ті часи, щоб поліція гралася в пацифістське, беззбройне потурання агресивним порушникам. Країна перенасичена нелегальною зброєю та вибухівкою з фронту. Війна об’єктивно збільшує рівень криміналізації суспільства”, – зазначив речник МВС.

Прес-секретар МВС також додав: “Якщо слідство прокуратури піде шляхом таврування і призначення винних, якщо поліцейські будуть покарані несправедливо, якщо не буде враховано реальну загрозу, яку агресивний порушник створював на дорозі під час тривалої гонитви, то у багатьох колег підслідних поліцейських просто опустяться руки”.

“Ця справа – це тест на зрілість для всіх: для суспільства – до якої міри воно толеруватиме агресивних правопорушників на дорогах, і до правосуддя – наскільки справедливо каратиме за фатальні помилки поліцейських, які неодмінно були, є і будуть”, – заявив Артем Шевченко.

Речник МВС, що до таких заяв його підштовхнули дві події:
“Вчора прокуратура міста Києва відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 “Умисне вбивство” (позбавлення волі від 7 до 15 років) за фактом загибелі потерпілого сімнадцятирічного М. Медведєва вночі 7 лютого. Він загинув внаслідок застосування патрульними поліцейськими вогнепальної зброї для зупинки автомобіля-порушника, який грубо порушував ПДР і влаштував гонитву столичними вулицями.
І вчора ж Апеляційний суд Києва не задовольнив клопотання прокуратури міста Києва збільшити суму застави зі 140 тисяч до 5 мільйонів гривень для двадцятидворічного С. Толстошеєва, винуватця смертельної ДТП 9 січня на метро “Лівобережна” у Києві. Внаслідок цього загинула жінка. Сам водій, підозрюваний у злочині за ч. 2 ст. 286 “Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого” (позбавлення волі від 3 до 8 років), стверджує, що це сталося внаслідок раптової втрати ним свідомості за кермом”.

Нагадаємо, вночі 7 лютого патрульні близько 40 хвилин переслідували автомобіль BMW, побачивши, що водій сідає за кермо в стані алкогольного сп’яніння.
Під час гонитви вулицями Києва швидкість втікачів перевищувала 120 км/год. Правоохоронці відкрили вогонь на попередження, потім стріляли по колесах, а коли після короткої зупинки водій BMW продовжив рух і травмував поліціянта – по салону.
“Кулі в капот і лобове скло BMW, швидше за все, вийшли із ствола «копа», на якого намагалися наїхати передом”, – ідеться в розслідуванні сайту “Тексти”.

Внаслідок поранення в груди загинув 17-річний пасажир Михайло Медведєв. Водія – 24-річного Ростислава Храпачевського – та ще двох пасажирів затримали, коли BMW заїхав у кювет. Усі вони були в нетверезому стані.
Храпачевський пізніше визнав, що був п’яним, розповів, що позичив машину покататися й тікав від поліцейських, бо боявся, що вони відберуть чуже авто. Адвокати Храпачевського та представники загиблого Медведєва вимагають покарання поліцейських, які нібито неправомірно застосували зброю.

Про 77 куль, які під час стрілянини нібито випустила поліція, повідомив із посиланням на неназвані джерела народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна