Вороги мобілізації: парламент вдруге провалив закон про Держреєстр військовозобов’язаних

 

Верховна Рада провалила прийняття закону про “Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних” (ЄДРВ).
Сигнальне голосування за прийняття в першому читанні на вечірньому пленарному засіданні ВР зібрало лише 174 голоси, пропозиція комітету за повернення на повторне перше читання – 194 голоси.

Голова профільного комітету Сергій Пашинський запропонував повернутися до розгляду надзвичайно важливого проекту, який представило Міноборони, на четвер. Головуючий віце-спікер Андрій Парубій зазначив, що в залі просто фізично “немає депутатів”.

Не не перший провал Ради при розгляді цього законопроекту. 3 листопада 2015 року парламент уже направляв проект закону про “Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних” до комітету для підготовки на повторне перше читання.
Тоді “сотник” Володимир Парасюк із трибуни ВР заявляв: “Не можна робити ніякі електроні списки військовозобов’язаних, бо вони завтра ж будуть на столі в Путіна”.

Саме тоді сталося перше зіткнення в парламенті народного депутата із фракції “Батьківщина” Олександри Кужель із представником”Народного фронту” Андрієм Тетеруком. Під час виступу Тетерука з приводу держреєстру військовозобов’язаних до трибуни підійшла Кужель, заявивши, що нардеп бреше, після чого спробувала виштовхнути його з-за трибуни.

Критичні зауваження про нібито незахищеність персональних даних у такому реєстрі звучали з вуст нардепів і сьогодні.

Законопроект про електронний реєстр значно спростить процес мобілізації до ЗСУ та контролю за військовозобов’язаними, адже зараз уся ця база даних має вигляд пожовклих паперових карток у шафах військкоматів. Губиться картка (часто – навмисно) – втрачається військовозобов’язаний.
Тобто можна сказати, що прийняття закону “валить” лобі, яке зриває мобілізацію до ЗСУ та понижує її якість.

При тому що, за словами посадовців МО і ГШ, у військовому відомстві вже триває підготовка до укладення такого держреєстру.

Законопроектом пропонується, що персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей (біографічні дані, стан здоров’я, результати співбесід тощо) щодо призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних і реєструються в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних.
Ведення персонально-якісного обліку покладається на районні (міські) військові комісаріати.

Відповідно до законопроекту, внесення завідомо недостовірної інформації про військовозобов’язаних (призовників) в Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних, посадовою особою органу ведення Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, на який покладено такий обов’язок, – тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також:
Чому я підримую чергову мобілізацію

Порошенко розповів, коли підпише указ про сьому чергу мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.