До уваги чоловіків 35-50 років: в Україні стартувала кампанія профілактики хвороб серця

65-67% усіх смертей, не пов’язаних із війною, спричинені серцево-судинними захворюваннями. Багато із цих випадків — передчасні. Майже 2/3 людей помирають від серцево-судинних хвороб у віці від 30 до 70 років. Найпоширенішою є ішемічна хвороба серця — близько 7 із 10 смертей. А кожен п’ятий випадок смерті спричинений цереброваскулярними хворобами, однією з найважчих форм яких є інсульт.

Щоб зменшити невтішну статистику, представники громадськості у партнерстві з Центром громадського здоров’я МОЗ України та за підтримки Україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я” розпочали кампанію “Стань на варті свого серця”.

Її головна цільова аудиторія — чоловіки віком 35-50 років.

Запобігти серцево-судинним хворобам можливо — для цього слід дотримуватися  здорового способу життя: відмовитися від тютюну та алкоголю, здорово харчуватися та бути фізично активними.

“Запобігати — значно легше, ніж лікувати”, — наголосив координатор кампанії, директор ГО “Життя” Дмитро Купира під час “круглого столу” у Львові.

“Більшість людей починають слідкувати за своїм здоров’ям тоді, коли їх дійсно почне щось турбувати. Саме тоді, і не без допомоги лікаря, пацієнт починає замислюватися  та переналаштовувати себе на здоровий спосіб життя. І часто причиною цієї ініціативи стає рекомендація сімейного лікаря”, — підкреслила Анна Ярмола, голова комісії з питань охорони здоров’я та материнства Львівської ОВА.

Тому ще одна важлива цільова аудиторія кампанії — сімейні лікарі. Дослідження свідчать, що все більше українців звертаються до сімейних лікарів. Протягом 2022 року свого лікаря відвідали 67% опитаних, тоді як у 2021 році цей показник становив лише 55%. Тому в рамках кампанії “Стань на варті свого серця” лікарям первинної ланки надання медичної допомоги надаватимуть консультації стосовно факторів ризику серцево-судинних хвороб, а також використання шкали SCORE (Systematic Coronary Risk Evaluation), яка дозволяє дієво провести стратифікацію пацієнтів за рівнем ризику розвитку цих захворювань.

Читайте також:
“Дістали з того світу”: військові медики оперували воїна з множинними уламковими пораненнями серця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна