Каховська катастрофа: лише по зернових та олійних Україна недоотримає понад $1,5 млрд

Унаслідок підриву Каховської ГЕС Україна недоотримає лише по зернових та олійних культурах більш як 1,5 млрд доларів.

Про це під час брифінгу в “Медіацентрі Україна – Укрінформ” 9 червня повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Від наслідків підриву Каховської ГЕС окупантами страждають люди, екологія, значних втрат зазнає економіка країни. Зокрема, через неможливість забрати воду для каналів, які постачали воду для зрошення, займатися сільським господарством буде дуже важко. Значними будуть втрати, які стосуються зернових, олійних культур, овочевої групи, баштанних культур, важкою буде  ситуація і для молочнотоварних комплексів.

“Втрати будуть колосальними. На 2021 рік регіон виробляв більш як 4 млн зернових олійних культур. Це більше ніж 14% загального експортного потенціалу  України. Це велика кількість робочих місць і задіяних людей в роботі. Тому власне в еквіваленті коштів – це більш як 1,5 млрд доларів тільки по зерновій і олійній групі, які Україна недоотримає, через те, що була знищена Каховська ГЕС і немає можливості забрати звідти воду”, – пояснив аграрій.

Денис Марчук зауважив, що проблеми виникнуть і з помідорами, огірками, баштанними культурами, та іншими категоріями продуктів, які постачалися з території Херсонщини чи Запоріжжя.

Денис Марчук

“Тому що зернові ще можна було б частково вирощувати під різними технологіями, а для овочів тільки 100% потрібна достатня кількість води.  І власне ми констатуємо, що з моменту окупації ми вже фактично втратили велику пропозицію з боку Херсонщини та Запоріжжя. І, коли ми деокупуємо цю територію, повернутися до цього напрямку буде дуже важко. Фактично аграрії кажуть, що якщо не буде збудована ГЕС і звідки забирати воду, то цим бізнесом займатися не будуть”, – зауважив Марчук.

Важкою буде ситуація, за словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради , для молочнотоварних комплексів. Тому що для забезпечення поголів’я великої рошатої худоби (ВРХ) необхідно вирощувати значну кількість твердих кормів. Але, за його словами, без належного зрошення це робити не вдасться.

“Тому ми констатуємо, що це великі збитки, які понесе економіка країни, які понесуть товаровиробники і безпосередньо люди, які працювали на цих господарствах. Тому ситуація дійсно катастрофічна”, – сказав аграрій.

Читайте також:
Від паводку на Херсонщині і Миколаївщині загинуло п’ять людей, 13 зникли безвісти

Підрив Каховської ГЕС та його наслідки. Передісторія

6 червня російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. У Херсонській області почалася евакуація населення з небезпечних районів, яким загрожує затоплення та де воно вже відбувається. Під загрозою понад 50 населених пунктів та національні парки. Затоплює міста й села, зокрема на окупованому лівому березі Дніпра.
З окупованої території евакуація, за рідкісними випадками, не проводиться. 6 червня мешканців окупованої Олешківської громади, які намагалися виїхати самостійно, загарбники не випускали.
Із цими територіями втрачається зв’язок.

Підрив греблі Каховської ГЕС, розлив Дніпра нижче за течією та наступне зміління річки загрожує Дніпропетровщині, Запоріжжю та Херсонщині важкими екологічними та економічними наслідками.

Українське керівництво стверджує, що росіяни підірвали греблю ГЕС, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ. Західні партнери зазначають, що наразі немає точних відомостей, хто саме підірвав греблю, але в будь-якому разі це є наслідком російської повномасштабної агресії.

Російські загарбники захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого минулого року.

Головне управління розвідки МОУ в жовтні повідомляло, що Каховську ГЕС росіяни замінували ще в квітні 2022 року. Тоді йшлося про те, що окупанти передбачали швидке звільнення українськими військовими правобережної частини Херсонської області та готували серію терактів на цій території. Зокрема, під загрозою руйнування опинились дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції.

Також у жовтні 2022 року Генеральний штаб ЗС України та американський Інститут дослідження війни наголошували, що росіяни створюють інформаційне поле для ймовірної інсценованої атаки на окуповану ними Каховську ГЕС, щоб виправдати або прикрити свій відступ на Херсонщині.

9 червня СБУ опублікувала перехоплення розмови, згідно з яким Каховську ГЕС підірвала диверсійна група росіян.

Читайте також:
Теракт на ГЕС: доступ до питної води ускладнений для сотень тисяч людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна