Захід не готовий надати Києву бажані гарантії безпеки, – Politico

Захід не готовий надати Україні гарантії безпеки для забезпечення довгострокового виживання, яких вона хоче.

Про це пише видання Politico у своїй статті 8 червня.

За словами п’яти європейських дипломатів, попри місяці розмов на цю тему наразі на Заході не має єдиної позиції щодо того, як відповісти на запит України.

Питання щодо гарантій Україні від Заходу питання її вступу до НАТО залишаються відкритими, зазначають дипломати, а до зустрічі у Вільнюсі на ключовому саміті НАТО залишилося 5 тижнів.

Київ встановив саміт як своєрідний дедлайн, наполягаючи на тому, щоб на ньому союзники взяли на себе чіткі зобов’язання щодо прийняття України в Альянс і надання гарантій безпеки на цьому шляху.

“Україна – найдосвідченіша країна у світі в контексті того, як чути “ні” від НАТО”, – нарікає віцепрем’єр-міністр України з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина.

Так, прихильники Києва стикаються з незручною реальністю: багато хто насправді не хоче давати Україні конкретний графік вступу до НАТО на цей час. Але вони також не хочуть залишити українців розчарованими чи вразливими перед черговим вторгненням.

Як відомо, президент Франції Еммануель Макрон підтримав “щось середнє між гарантіями безпеки в ізраїльському стилі і повноцінним членством в НАТО”. Під “ізраїльським стилем” ідеться про цілеспрямовану військову допомогу, яку союзники надавали Єрусалиму протягом багатьох років.

Водночас прем’єр Великої Британії Ріші Сунак додав своє нечітке зобов’язання у тому, що союзники “хочуть переконатися, що ми створимо механізми безпеки для України на довгострокову перспективу”.

Однак, за словами посадовців, коли політики зараз говорять про “гарантії” і “запевнення”, вони, по суті, говорять про обіцянки продовжувати надавати зброю та тренування, а не про конкретні обіцянки стати на захист України.

“Частіше ми чуємо про запевнення, ніж про гарантії. Здається, все зводиться до довгострокового надання засобів, які дозволять Україні захистити себе”, – сказав дипломат з Центральної Європи.

Деякі посадовці вважають, що дебати про гарантії безпеки відвертають увагу від єдиної гарантії, яка, на їхню думку, насправді має значення: можливого членства в НАТО.

Своєю чергою, президент Володимир Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО, який відбудеться в липні у Вільнюсі, якщо за підсумками цього саміту Україна не отримає конкретних сигналів щодо перспективи вступу.

Він наголосив, що для Києва принципово важливо почути про гарантії вступу до Альянсу після завершення війни.

Читайте також:
Деякі з країн НАТО можуть ввести війська в Україну: за якої умови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна