Деякі з країн НАТО можуть ввести війська в Україну: за якої умови

Група країн НАТО може захотіти розмістити війська в Україні, якщо держави-члени, включно зі США, не нададуть Києву відчутних гарантій безпеки на липневому саміті Альянсу у Вільнюсі.

Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Расмуссен, пише The Guardian у середу, 7 червня.

Расмуссен зазначив, що навіть якщо одна група держав надасть Україні гарантії безпеки, інші не допустять, щоб питання про майбутнє членство України в НАТО залишилося поза порядком денним на саміті.

“Якщо НАТО не зможе домовитися про чіткий шлях вперед для України, існує можливість того, що деякі країни індивідуально можуть вжити заходів. Польща дуже активно залучена до надання конкретної допомоги Україні. І я не виключаю, що Польща буде ще більше залучена в цьому контексті на національному рівні, а за нею підуть країни Балтії, ймовірно, навіть з можливістю введення військ на місцях”, – сказав він.

Расмуссен стверджує, що “поляки серйозно розглянуть можливість створення коаліції охочих, якщо Україна нічого не отримає у Вільнюсі”.

Та наголошує, що Україні дуже важливо отримати письмові гарантії безпеки, бажано до саміту, але поза рамками Альянсу. Вони повинні охоплювати обмін розвідувальними даними, спільні тренування з Києвом, розширення виробництва боєприпасів, сумісність з НАТО та постачання озброєнь, достатніх для стримування Росії від подальшого нападу.

Водночас самих лише гарантій безпеки буде недостатньо, оскільки, за словами ексочільника, “деякі союзники по НАТО можуть виступати за гарантії безпеки, щоб фактично уникнути реальної дискусії про прагнення України до членства в Альянсі”

“Вони сподіваються, що, надавши гарантії безпеки, зможуть уникнути цього питання. Я не думаю, що це можливо. Я думаю, що питання НАТО буде піднято на саміті у Вільнюсі. Я розмовляв з кількома східноєвропейськими лідерами, і є група хардкорних Східно-центральноєвропейських союзників, які хочуть, принаймні, ясного шляху для України до членства в НАТО”, – додав Расмуссен.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО, який відбудеться в липні у Вільнюсі, якщо за підсумками цього саміту Україна не отримає конкретних сигналів щодо перспективи вступу.

Він наголосив, що для Києва принципово важливо почути про гарантії вступу до Альянсу після завершення війни.

Читайте також:
Румунія “за” вступ України до ЄС і НАТО: президенти підписали декларацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна