У Нових Санжарах демонтували пам’ятник 1-му секретарю Бєлгородського обкому Компартії

У смт Нові Санжари на Полтавщині демонтували пам’ятник першому секретарю Бєлгородського обкому Компартії радянських часів Олександрові Коваленку.

Про це “Новинарні” 7 червня повідомили в Полтавському офісі Українського інституту національної пам’яті.

“З ініціативи Полтавського офісу УІНП та громадської ініціативи «Декомунізація. Україна» та згідно з рішенням виконавчого комітету селищного комітету за №337 у селищі Нові Санжари на Полтавщині демонтували пам’ятник комуністу Олександру Коваленку”, – ідеться в повідомленні.

Перед цим на сесіях Новосанжарської та Нехворощанської рад Полтавського району місцеві депутати ухвалили рішення усунути незаконний об’єкт із публічного простору та передати на баланс краєзнавчого музею у приміщенні Андріївського сільського клубу Нехворощанської сільради.

“Полтавський офіс УІНП надав відділу культури виконкому Новосанжарської селищної ради всі необхідні консультації та пропозиції до пояснювальної записки проєкту рішення про демонтаж. Адже пам’ятник Олександру Коваленку був символікою комуністичного тоталітарного режиму та підлягав обов’язковому демонтажу, оскільки звеличував особу, яка обіймала керівні посади в Комуністичній партії та у вищих органах влади та управління СРСР, РРФСР і УРСР”, – зазначив регіональний представник УІНП  в Полтавській області Олег Пустовгар.

“Доки бійці «Російського добровольчого корпусу» та Легіону «Свобода Росії» проводять військову операцію зі звільнення території Білгородської області від режиму Путіна, депутати Новосанжарської селищної ради очистили публічний простір громади від погруддя першого секретаря Білгородського обкому Комуністичної партії СРСР”, – прокоментував Пустовгар.

Демонтаж бюста Олександра Коваленка в Нових Санжарах. Фото надане Полтавським офісом УІНП

Він подякував селищному голові Генадію Супруну та депутатам громади за належне виконання закону про декомунізацію.

Довідково

Олександр Власович Коваленко — російський радянський комуністичний діяч, 1-й секретар Бєлгородського (1960—1964) і Оренбурзького (1964—1980) обласних комітетів Комуністичної партії Радянського союзу. Голова Державного комітету СРСР з матеріальних резервів у 1980—1986 рр. Член ЦК КПРС у 1961—1986 рр. Член президії Верховної ради РРФСР. Депутат Верховної Ради СРСР 6—11 скликань (1962—1986) від Оренбурзької області. Член ВКП(б) з 1931 року.

Уродженець села Миколаївка Кобеляцького повіту, що на Полтавщині  (тепер селище Світлівщина Новосанжарського району).

У 1939-1954 рр. працював на партійних і державних посадах в УРСР (був головою виконавчого комітету Ново-Водолазької районної ради, 1-м секретарем Ново-Водолазького, Вовчанського і Чугуївського районних комітетів КП(б)У  Харківської області.
У 1954 році був направлений на роботу в новоутворену в Російській РФСР Бєлгородську область. Відтоді був завідувачем сільськогосподарського відділу Бєлгородського обкому КПРС, 1-м заступником голови виконавчого комітету Бєлгородської облради, у 1960 році уперше очолив обком Компартії.
Помер 1987 року в Москві. Похований на Новодівичому цвинтарі Москви.

Погруддя Коваленка в Нових Санжарах встановили на виконання постанови президії Верховної Ради СРСР від 17 грудня 1976 р.

Читайте також:
У столиці Латвії демонтували пам’ятник Пушкіну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна