Генсек ООН зреагував на підрив Каховської ГЕС: текст промови

Генсек ООН Антоніу Гутерріш зреагував на підрив Каховської ГЕС.

Він виступив у вівторок, 6 червня. “Новинарняпоширює текст його промови.

*** 

“Усі ми бачимо сьогоднішні трагічні фотографії колосальної гуманітарної, економічної та екологічної катастрофи в Херсонській області України.
ООН не має доступу до незалежної інформації про обставини, що призвели до руйнування Каховської ГЕС. Але ясно одне: це ще один жахливий наслідок російського вторгнення в Україну.
Ми бачимо наслідки в місті Херсон, в місті Нова Каховка та ще у 80-ти містах і селах вздовж річки Дніпро.

Величезне затоплення. Масштабна евакуація. Руйнування навколишнього середовища. Знищення щойно висаджених посівів. А також – додаткова загроза для Запорізької атомної електростанції, найбільшого ядерного об’єкта в Європі, що перебуває під серйозним ризиком.

Щонайменше 16 000 людей уже втратили домівки, а багато тисяч інших ризикують залишитися без доступу до безпечної та чистої питної води.
Організація Об’єднаних Націй та гуманітарні партнери в координації з Урядом України максимально швидко реагують, аби надати допомогу, зокрема питну воду та таблетки для очищення води, а також іншу важливу підтримку.

Ми продовжуватимемо нашу гуманітарну роботу – і наші заклики щодо негайного, безпечного та безперешкодного гуманітарного доступу.
Сьогоднішня трагедія є ще одним прикладом жахливої ціни війни для людей. Страждання переливається через край уже більше року. Це має припинитися.

Напади на цивільне населення та критичну цивільну інфраструктуру повинні зупинитися. Ми повинні діяти, щоб забезпечити відповідальність і повагу до міжнародного гуманітарного права. Понад усе, я закликаю до справедливого миру згідно зі Статутом ООН, міжнародним правом та резолюціями Генеральної Асамблеї. Дякую”.

Підрив Каховської ГЕС. Передісторія

6 червня російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. У Херсонській області почалася евакуація населення з небезпечних районів, яким загрожує затоплення та де воно вже відбувається. Близько сьомої години ранку голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомляв, що через п’ять годин вода досягне критичного рівня.
Підрив греблі Каховської ГЕС, розлив Дніпра нижче за течією та наступне зміління річки загрожує Дніпропетровщині, Запоріжжю та Херсонщині важкими екологічними та економічними наслідками.
Українське керівництво стверджує, що росіяни підірвали греблю ГЕС, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ.

Російські загарбники захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого минулого року.

Головне управління розвідки МОУ в жовтні повідомляло, що Каховську ГЕС росіяни замінували ще в квітні 2022 року. Тоді йшлося про те, що окупанти передбачали швидке звільнення українськими військовими правобережної частини Херсонської області та готували серію терактів на цій території. Зокрема, під загрозою руйнування опинились дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції.

Також у жовтні 2022 року Генеральний штаб ЗС України та американський Інститут дослідження війни наголошували, що росіяни створюють інформаційне поле для ймовірної інсценованої атаки на окуповану ними Каховську ГЕС, щоб виправдати або прикрити свій відступ на Херсонщині.

Читайте також:
Президент збирає екстрене засідання РНБО через підрив дамби Каховської ГЕС

Чи є підрив Каховської ГЕС загрозою для окупованої ЗАЕС: Енергоатом коментує

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна