Румунія “за” вступ України до ЄС і НАТО: президенти підписали декларацію

Президент Володимир Зеленський та його румунський колега Клаус Йоганніс під час зустрічі в Молдові підписали декларацію про підтримку інтеграції України до ЄС та НАТО.

Про це повідомив Офіс глави держави у четвер, 1 червня.

“Президент України та президент Румунії: вітають значні досягнення України у просуванні на шляху євроатлантичної інтеграції; підтверджують свій намір збільшити спільні зусилля щодо підтримки інтеграції України до Альянсу та імплементації стандартів НАТО”, – ідеться в тексті декларації.

Лідери також обговорили подальші кроки з боку Бухареста щодо допомоги Києву у протистоянні російській агресії, зокрема посилення міжнародної санкційної політики та притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини, скоєні в Україні.

“Особливу увагу було приділено реалізації формули миру як основи для забезпечення сталого справедливого миру на континенті та відновлення світового порядку”, – заявив Зеленський.

Ба більше, у документі також зазначається, що Україна і Румунія висловили готовність провести двосторонні консультації щодо міжнародних гарантій безпеки України на період до набуття членства в НАТО на основі Київського безпекового договору від 13 вересня 2022 року.

“Румунія підтримує Україну в тому, щоб стати членом НАТО, щойно дозволять умови”, – зазначено у підписаній декларації.

Своєю чергою, Зеленський подякував румунському народові за солідарність з Україною та окремо висловив подяку Йоханнісу за його особистий внесок у підтримку нашої країни та посилення її обороноздатності.

Читайте також:
“Розвиваємо коаліцію винищувачів та пропонуємо коаліцію Patriot”: Зеленський – з візитом у Молдові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна