Пам’ять битви на Калці: битва зі східною ордою, яку уособлює Москва, триває вже рівно 800 років

Тарас Шамайда
громадський діяч, співкоординатор “Руху добровольців “Простір свободи”

(FB)

Рівно 800 років тому, 31 травня 1223 року, відбулася битва на річці Калці, в якій об’єднані сили Русі й половців були вщент розбиті монголами на чолі з темниками Джебе і Субедеєм.

Битва, що відбулася на території сучасної Донеччини на північний захід від Маріуполя, була першим великим зіткненням України з монгольською цивілізацією. Про її перебіг можна докладно прочитати в літописах, численних статтях і підручниках історії. Раджу також подивитися відео від “Історії без міфів”.

На жаль, нищівна поразка на Калці, загибель князів і тисяч воїнів не змусили правителів руських земель до серйозних висновків. Принаймні коли через півтора десятиліття великі сили монголів на чолі з Батиєм прийшли вже безпосередньо на Русь, монголи знову засвідчили тотальну перевагу в організованості, цілеспрямованості й військовій майстерності.

Незважаючи на героїзм оборонців українських міст, і Переяслав, і Чернігів, і, зрештою, Київ були взяті й спустошені ворогом, і загалом Русь зазнала цілковитої катастрофи. Одним із наслідків монгольської навали, передвісником якої була битва на Калці, стало й утворення Московської держави, яка успадкувала найгірші риси монгольської орди.

Одвічна битва між східною ордою, яку вже понад півтисячоліття уособлює Москва, і європейською цивілізацією, триває сотні років.

Сьогодні Україна знову на передньому краї цієї боротьби. Українське військо знову готується до визначальних битв у приазовських степах. І дай Боже, щоб ці битви принесли нам перемогу і відкрили шлях до остаточного подолання тієї чорної сили, з якою Україна уперше зіткнулася в битві на Калці 31 травня 1223 року.

Читайте також:
Історик Олександр Алфьоров: “Росіяни” – не нація, а морально-психологічний стан


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна