Міністр освіти Лісовий відмовився від ступеня кандидата наук

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий заявив, що добровільно відмовився від наукового ступеня.

Про це 30 травня він розповів у Facebook.

За словами міністра, він написав відповідну заяву та від учора вже не є кандидатом наук.

“Уряд уже затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня. Такої можливості раніше не існувало, тепер є… На собі, власне, першим і випробовував механізм відмови. Написав відповідну заяву і від учора вже не є кандидатом наук”, – сказав він.

Лісовий зауважив, що в академічному світі науковий ступінь – “це про цінність та довіру, а ще про здобуття, а не отримання”.

“Постсовєцька культура це дещо викривила, тож маємо це виправити і сформувати нову культуру академічної доброчесності, де буде місце лише для справжньої послідовної науки. Як військову форму мають право носити лише військові, так і мати наукові ступені, на мою думку, повинні лише науковці”, – написав.

Разом з тим, міністр анонсував ухвалення нового закону, який, має стати “наступним кроком у становленні нової культури академічної доброчесності”. Наразі проєкт доопрацьовується.

Передісторія

У березні 2023 року новопризначеного міністра освіти та науки України Оксена Лісового звинуватили у плагіаті. Ідеться про кандидатську дисертацію з філософії, яку Лісовий захистив у 2012 році.

Чинний глава МОН подав свою дисертацію на перевірку та обіцяв відмовитися від ступеня, якщо плагіат таки знайдуть.

Як відомо, станом на 2020 рік етичний комітет Нацагентства з питань вищої освіти виявив плагіат у трьох роботах тодішнього в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета. Проти нього, як колишнього члена Партії регіонів, проводили численні акції протесту. Звільнили Шкарлета з посади 21 березня 2023 року.

21 березня Верховна Рада 313 голосами призначила нового міністра освіти – ним став 50-річний Оксен Лісовий, директор Малої академії наук України, який курирував відкриття музею науки. Він українського філософа і дисидента Василя Лісового. Також Лісовий брав участь у бойових діях у складі 95-ї десантно-штурмової бригади.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна