Через нестачу потужності України взяла аварійну допомогу від енергосистеми Румунії

Через нічну російську атаку дронами в ніч на 28 травня пошкоджень в українській енергосистемі не було. Водночас напередодні через нестачу потужностей зафіксовано вечірні навантаження з потребою допомоги від Румунії.

Про це в неділю повідомила компанія “Укренерго”.

“Вчора, 27 травня 2023 року, з 21:00 до 22:00 для покриття вечірнього піку споживання енергосистема України брала аварійну допомогу від енергосистеми Румунії. Аварійна допомога не є комерційним імпортом. Це ситуативний захід швидкого реагування для балансування енергосистеми”, – зазначили в “Укренерго”.

Як пояснює компанія, аварійна допомога знадобилася через недостатність потужності українських електростанцій.

Імпорт зі Словаччини “здійснювався, але у вечірні години був незначним”. Очікується, що таким він буде і ввечері 28 травня.

“Укренерго” знову просить споживачів використовувати електроенергію ощадливо у вечірні години.

Використання аварійної допомоги від сусідніх країн можливе завдяки синхронній роботі енергосиcтеми України з європейською енергосистемою ENTSO-E, нагадали в НЕК.

Російські війська активно обстрілювали енергетичну інфраструктуру України протягом осені й зими 2022-2023 років. Внаслідок цього було пошкоджено 43% магістральних мереж, що призводило до регулярних відключень електроенергії та блекаутів.
Крім того, через окупацію наразі понад 10 ГВт встановлених потужностей генерації недоступні українській енергосистемі. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також низка ТЕС і більшість вітрових та сонячних електростанцій.

Читайте також:
Обстріли “до лампочки”. Як електрична підстанція пережила російські атаки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.