Україна не повинна йти на жодні компроміси щодо членства в НАТО, – Глібовицький

Євген Глібовицький
член Несторівської експертної групи, член наглядової ради Суспільного мовлення

(FB)

У березні 2015 року мені довелося модерувати зустріч колишньої заступниці держсекретаря США Поли Добрянскі та колишнього посла США в Україні Джона Гербста з представниками українського громадянського суспільства. Це був єдиний раз за всю історію модерування мною експертних дискусій, коли я реально подумав, що в певний момент дискусія може вибухнути у геть недипломатичний спосіб.

Вся розмова крутилася довкола Будапештського меморандуму. Українці емоційно і гостро звинувачували відставних американських дипломатів в тому, що сильний Вашингтон змусив слабкий Київ до наперед невигідної угоди, а в 2014 році адміністрація Обами цілком у межах меморандуму вмила руки. Дипломати відповідали, що Україна була визнана як повноправний суб’єкт міжнародних відносин і саме в цьому статусі, зрештою, прийняла і підписала документ, тому відповідальність не може бути тільки з однієї сторони.

Коли напруга в залі сягла верхньої точки, Пола Добрянскі звернулась до всіх не як колишня дипломатка, а як людина з українським корінням – вона порадила, щоб з історії про Будапештський меморандум починався кожен український підручник з дипломатії…

Україна має довгий досвід укладання недоугод, запевнень-замість-гарантій та інших евфемізмів, які витримує папір, але які потім коштують людські життя і спалені міста. Кредит довіри щодо екзистенційних питань вичерпаний Будапештським меморандумом, Бухарестським самітом чи “суто комерційним” “Північним потоком-2” або перетворенням маріонеткової Білорусі в ядерну державу.

Україна не повинна йти на жодні компроміси щодо членства в НАТО.

В момент короткозорості частини політичних еліт Заходу це наша відповідальність допомогти партнерам відновити гостроту оптики. Героїзм ЗСУ і відпірність українського суспільства дозволяють переговорникам від України говорити з металом в голосі.

Будь-яка альтернатива членству в НАТО несе значні ризики і для України, і для Заходу, бо відкриває двері до сценаріїв, де комфорт Заходу може не співпасти з відчаєм спрямованих на виживання дій з боку України.

Читайте також:
Якщо Україна після війни не ввійде в НАТО, у Європі не буде реального миру, – прем’єр Латвії


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна