До складу ВМС на урочистій церемонії за участю Залужного передали МБАК “Буча”

До корабельно-катерного складу ВМС ЗСУ передали малий броньований артилерійський катер “Буча”: він входитиме в річкову флотилію, яка була створена 2022 року на Київщині.

Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

На офіційній церемонії, що відбулася 26 травня, були присутні Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний, начальник Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Шаптала та командувач Військово-морського флоту віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

“Катер “Буча” був закладений ще до широкомасштабної агресії РФ, але його будівництво і державні випробування завершилися вже під час активних бойових дій на Київщині”, – зауважив командувач ВМС ЗСУ.

Він також нагадав, що на початку повномасштабної агресії РФ ніяких сил і засобів ВМС на річці Дніпро не було. Але за ініціативи Командування Сухопутних військ та підтримки Головнокомандувача Залужного було створено спочатку один дивізіон, а потім ще один – на півдні. Також створений орган управління, який безпосередньо здійснюватиме управління усіма катерами й кораблями на Дніпрі.

Як пише АрміяInform, бронекатер “Буча” успішно пройшов усі етапи заводських та державних випробувань. На ньому встановлено сучасне навігаційне і радіолокаційне обладнання та озброєння для ураження цілей противника.

Однією з особливостей цього катера є його низька візуальна оптико-електронна, радіолокаційна і теплова помітність. Тобто він малопомітний для радіолокаційних та інфрачервоних засобів противника. Крім того, катер оснащений системою захисту від наведення зброї противника та системою автоматичної постановки димових і теплових завіс.

Як зазначає “Прямий канал“, завершення виробництва катера було прокредитовано Міжнародним Інвестиційним банком Петра Порошенка.

Військовий волонтер, колишній радник президента Порошенка Юрій Бірюков написав, що Міністерство оборони за добудову “Бучі” “не платило в минулого року”.
“МО не заплатило навіть зараз, вже після того, як катер став до складу Збройних сил України. Звідки були кошти у заводу на завершення будівництва? Банк Петра Порошенка видав кредит, бо ЗСУ потребували цей катер. А розуміючи, що МО не заплатить — доля цього кредиту… Ще один волонтерський внесок, ага. Про це також не розкажуть у новинах”, – заявив Бірюков.

Читайте також:
Уперше на Київщині ЗСУ відпрацювали висадку річкового десанту. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна