Норвегія підтримає навчання українських пілотів на F-16

Норвегія підтримає підготовку та навчання українських пілотів і персоналу на західних винищувачах F-16.

Про це 24 травня заявив міністр оборони Бйорн Арільд Грам, передає “Європейська правда” з посиланням на NRK.

Глава міноборони Норвегії у середу поінформував парламент про рішення уряду підтримати навчання українських пілотів.

“Норвегія розгляне різні способи сприяння навчанню та підготовці українського персоналу на винищувачах F-16”, – сказав Грам.

За його словами, уряд Норвегії позитивно ставиться до ініціативи створення так званої “коаліції винищувачів”. “Разом із союзниками та партнерами Норвегія зараз оцінює, як ми можемо зробити свій внесок у навчання”, – заявив міністр.

Контекст

Як відомо, норвезькі літаки F-16 були виведені з експлуатації 2022 року після 42 років служби.

У листопаді уряд підписав угоду з Румунією про продаж 32 норвезьких винищувачів F-16, але літаки досі в Норвегії. За словами Збройних сил Норвегії, вони повинні пройти масштабну модернізацію, перш ніж їх можна буде передати Румунії.

Водночас Норвегія уклала контракт з компанією Draken International на продаж до 12 літаків F-16 для навчання пілотів. Обидві угоди залежать від схвалення американської та норвезької влади, і процедура все ще триває.

Передісторія: “коаліція винищувачів”

Після багатомісячних прохань керівництва України до країн Заходу надати сучасні бойові літаки для ефективного ведення війни проти російських загарбників 16 травня Велика Британія та Нідерланди оголосили про наміри створити міжнародну коаліцію для постачання винищувачів F-16 в Україну.

Ідеться про модель літаків, яка найбільш прийнятна для ПС ЗСУ та яку просив Київ.

Два українські пілоти в лютому вже пройшли тестування в Аризоні на цих винищувачах. Військово-повітряні сили США високо оцінили здатність українських льотчиків опанувати винищувачі F-16 і вважають, що навчальна програма для них може становити чотири місяці.

До “коаліції винищувачів” уже зголосилися Велика Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати, Португалія, Норвегія та ін.

За даними ЗМІ, 19 травня президент США Джо Байден схвалив план підготовки українських пілотів на сучасних винищувачах, включаючи F-16. Наразі йдеться про дозвіл Штатів третім країнам. Імовірно, навчання відбуватиметься лише в Європі, але американський персонал братиме в ньому участь разом із європейськими союзниками й партнерами.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що його країна розглядає варіанти підтримки коаліції країн, які планують навчати українських пілотів управлінню винищувачами F-16, однак, за його словами, можливий внесок Берліна може бути незначним.

Виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що українські пілоти можуть почати тренування на винищувачах F-16 у липні.

Білий дім підтвердив, що в наступні місяці США і союзники обговорюватимуть, коли та в якій кількості Україна отримає сучасні винищувачі. Орієнтовно йдеться про осінь.

Читайте також:
Байден підтвердив заборону для літаків F-16 ПС ЗСУ вторгатися на територію Росії

США оцінили тести українських льотчиків на F-16: оприлюднені документи з результатами

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна