Підтримайте петицію, щоб перейменувати вулицю НКВДиста на честь загиблого за Україну Геннадія Афанасьєва

Громадські активісти закликають підтримати петицію на сайті Київради, щоб у столиці з’явилася вулиця Геннадія Афанасьєва, який загинув за Україну.

Петицію 19 травня ініціювала акторка Ірина Вітовська-Ванца.

Вона закликала перейменувати на честь Афанасьєва вулицю Заслонова на Дарниці.

“Вулиця Костянтина Заслонова визначена рішенням Київради як один з об’єктів міського підпорядкування, назви яких пов’язані з Російською Федерацією та/або її союзниками (сателітами), що підлягають перейменуванню. Костянтин Заслонов – співробітник НКВС, який все своє життя жив і працював на території Росії та Білорусі. Його постать не має жодного відношення до м. Києва або України”, – наголошено в тексті петиції.

“Натомість Геннадій Афанасьєв був активістом громадянського спротиву російській окупації Криму в 2014 році. Був затриманий ФСБ та 767 днів перебував у російському полоні за свою проукраїнську позицію. Після звільнення у 2016 році жив у Києві, долучився до активної боротьби за звільнення українських бранців Кремля – учасник багатьох міжнародних заходів, ініціатор виставок та благодійних аукціонів, автор книги спогадів про арешт та полон “Піднятися після падіння”. Обіймав посаду спецпредставника МЗС України з питань звільнення полонених на громадських засадах.

Після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року добровольцем стає до лав Збройних сил України. Воює старшим солдатом 130-го батальйону 241-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ. Бере участь у обороні Києва, звільненні Київської області, в боях на Донеччині, Харківщині та Луганщині. 18 грудня 2022 року Геннадій Афанасьєв загинув в бою з російськими окупантами під с. Білогорівка Луганської обл.

Геннадій Афанасьєв народився у м. Сімферополі, тому увічнення його пам’яті в історичній місцевості Нова Дарниця стане символічним доповненням існуючим кримським назвам вулиць, які знаходяться поруч – вул. Сімферопольська, вул. Севастопольська, вул. Ялтинська”, – наголошують ініціатори петиції.

Голосувати за петицію можна незалежно від вашої прописки:

  • у додатку “Київ цифровий
    (якщо не працює лінк – відкриваєте додаток, натискаєте літеру “К” на синьому тлі знизу, обираєте розділ “Електронна демократія” – “Петиції”, шукаєте за номером 12127 або по пошуку “Афанасьєв”);
  • або голосуйте на сайті.

Просимо підтримати петицію та гідно вшанувати ім’я Геннадія Афанасьєва на мапі Києва!

Читайте також:
На Луганщині загинув колишній політв’язень Кремля з Криму, воїн ЗСУ Геннадій Афанасьєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна